Foto: AFI
Latvijas Nacionālajā operā (LNO) 2.septembrī pasaules pirmizrāde gaidāma multimediālajai operai "Kara daba", kas tapusi, sadarbojoties LNO, Latvijas Radio korim un Dānijas "Hotel Pro Forma", informēja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Operas mūzikas autore ir Santa Ratniece, režisore un scenogrāfe – Kirstena Dēlholma, libreta un koncepta autors – Villijs Flindts, kostīmu mākslinieks – Henriks Vibskovs, mangas zīmējumu mākslinieks – Hikaru Haijaši. Operā, kurā Latvijas Radio koris dziedās japāņu valodā, galvenajās lomās iejutīsies kora dziedātāji Ieva Ezeriete (Stāstniece), Aigars Reinis (Kareivis), Gundars Dziļums (Karotājs) un Ilze Bērziņa (Spiedze).


""Kara dabu" ir iedvesmojusi Japānas kultūra un tās spēcīgās dzejas, popa, precizitātes un brutalitātes izpausmes. Tas atspoguļojas mūzikā, libretā, tērpos un vizuālajos risinājumos. Kostīmi atspoguļo mūsdienu modi, tie ir veidoti kā plakanas ķermeņa daļas. Libreta pamatā ir klasiskā No teātra tradīcijās ieturēti teksti, kuru autori ir japāņu meistari. "Kara daba" sakausē atšķirīgas muzikālās izteiksmes un stilus. Melni un balti mangas zīmējumi ir performances XL izmēra stāstnieki. Skaidras līnijas, izteiksmīgas figūras un vienkāršota izteiksme. Zīmējumi un žilbinoša gaisma," jauniestudējumu raksturojusi režisore Dēlholma.

"Hotel Pro Forma" ir starptautiska performanču un instalāciju laboratorija. Tajā uztvere, perspektīva un pasaules motīvi tiek savienoti konceptuālā, vizuālā un muzikālā mākslas notikumā. Katra darba izveide līdzinās dabaszinātnieka precīzajai un uzmanīgajai izpētes gaitai, arī tēmas bieži tiek aizgūtas šajā pasaules skatījumā. Mākslinieciskais process ir izzinošs un starpdisciplinārs. Darba struktūra stingri balstās mūzikā, vizuālajā mākslā un arhitektūrā, tā ir brīva no tradicionālajām teātra struktūrām: stāstiem, tekstiem vai sižetiem.

"Hotel Pro Forma" katram darbam tiek radītas eksperimentālas audiovizuālās, gaismas un skaņu tehnoloģijas, lai skatītājs redzētu, dzirdētu un izjustu ko jaunu. Kopš 1985.gada vairāk nekā 30 valstīs "Hotel Pro Forma" ir producējuši vairāk nekā 50 dažādu darbu – no izstādēm līdz performancēm. "Hotel Pro Forma" mākslinieciskā vadītāja ir vizuālā māksliniece Kirstena Dēlholma.

25.augustā plkst.14 LNO Beletāžas zālē notiks preses konference, kurā par jauno uzvedumu stāstīs režisore un scenogrāfe Dēlholma, libreta un koncepta autors Flindts, komponiste Ratniece, diriģenti Kaspars Putniņš un Sigvards Kļava, kā arī LNO direktors Andrejs Žagars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!