Foto: PantherMedia/Scanpix

No sestdienas, 28.septembra, līdz trešdienai, 16.oktobrim, norisināsies "Latvijas Koncertu" rīkotais Rudens kamermūzikas festivāls.

Lai neapjuktu plašajā piedāvājumu klāstā, portāls "Delfi" piedāvā Rudens kamermūzikas festivāla programmu.

'Šūberts, Mendelszons un Pjacolla'

Sestdien, 28. septembrī, plkst. 19 Mazajā ģildē notiks Rudens kamermūzikas festivāla atklāšanas koncerts "Šūberts, Mendelszons un Pjacolla"

"Artemis Quartet": Vineta Sareika, I vijole, Gregors Zīgls, II vijole, Frīdemanis Veigle, alts, Ekarts Runge, čells.

Programmā:

Johans Sebastiāns Bahs – Astors Pjacolla Prelūdijas un fūgas
Fēlikss Mendelszons Trešais stīgu kvartets Re mažorā op. 44 nr. 1
Francis Šūberts 15. stīgu kvartets Sol mažorā D 887

"Kvartets "Artemis" ir viens no pasaules labākajiem stīgu kvartetiem. Tas izveidots 1989. gadā, un no pirmā sastāva kvarteta rindās joprojām ir čellists Ekarts Runge. Savukārt Latvijas klausītājiem grieķu dievietes Artemīdas vārdā nosauktās mūziķu četrotnes sniegums liksies jo sevišķi interesants tādēļ, ka kopš 2012. gada kvarteta I vijole ir izcilā latviešu kamermūziķe un soliste Vineta Sareika.

Rīgas programmā repertuāra klasisko spārnu pārstāvēs Šūberta un Mendelszona vienkārša cildenuma pārpilnā mūzika, taču būs arī neakadēmiskas notis – par tango karaļa Astora Pjacollas aizraušanos ar Baha mūziku liecinās prelūdiju un fūgu cikls. Ar šo programmas daļu "Artemis" mūziķi vienlaikus godina gan tango milzi, gan dižo vācu kontrapunkta meistaru, un šī cikla atskaņojumu publika visā pasaulē apbalvojusi vētrainām ovācijām," vēsta festivāla rīkotāji.

'No kurienes? Uz kurieni? – Mīti, nācija, identitātes' I

Piektdien, 4. oktobrī, plkst. 19 Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē uzstāsies "Ensemble Modern" ar koncertu "No kurienes? Uz kurieni? – Mīti, nācija, identitātes".

"Ensemble Modern" diriģente - Anu Tali.

Programmā:

Pāvels Hendrihs "Sedimetron"
Kristaps Pētersons "Money"
Nina Šenka "Twenty in five"
Judīte Varga "Entitas"

Fantastiska iespēja atkal Rīgā klausīties pasaules labāko laikmetīgās mūzikas ansambli – "Ensemble Modern", kas mājo Frankfurtē un koncertē slavenākajās koncertzālēs. Divu koncertu sērijā mums tiek dāvāta iespēja iepazīties ar projektu, kas pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja 2012. gada decembrī Minhenē un kurā savus speciāli šim gadījumam komponētos sacerējumus prezentēja astoņi jauni Austrumeiropas komponisti. Šie jaunie cilvēki tika izvēlēti spēcīgā konkurencē, tādēļ jo sevišķi liels prieks viņu vidū redzēt trīs Latvijas pārstāvjus – Andri Dzenīti, Kristapu Pētersonu un Jāni Petraškeviču.

Līdzās Latvijas komponistu daiļrades paraugiem šajos koncertos dzirdēsim arī mūziku, ko radījuši Čehijas, Polijas, Slovēnijas un Ungārijas pārstāvji. Pirmatskaņojuma muzikālais vadonis Minhenē bija pasaulslavenais Pēters Etvešs, savukārt Rīgas koncertos pie diriģents pults būs mērķtiecīgā igauniete Anu Tali. Šī projekta saturs vērpjas ap tādām mūžīgām tēmām kā mīts un identitāte. Komponisti piedāvāja vai nu tīri muzikālu vēstījumu vai hepeningu. Pie pirmās grupas pieder slovēnis Matejs Bonins, ungāriete Judīte Varga, izcili talantīgais polis Pāvels Hendrihs un Jānis Petraškevičs, kura opuss "Darkroom" ir smalkas un gudras skaniskās domāšanas skaists paraugdarbs.

Otrās grupas pārstāvji līdzās čeham Františekam Halupkam un slovēnietei Ninai Šenkai ir abi pārējie mūsu tautieši – Andris Dzenītis, kurš sacerējis muzikālu latvju pavārgrāmatu, un Kristaps Pētersons, kurš piedāvā aizraujošu izrādi ar naudas, premjerministra un citu fiskālu elementu piedalīšanos. Projekta veidotāji un īstenotāji ir "Ensemble Modern" un Austrumeiropas valstu Gētes institūti.

'No kurienes? Uz kurieni? – Mīti, nācija, identitātes' II

Sestdien, 5. oktobrī, plkst. 17 Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē notiks otrs "Ensemble Modern" Rudens kamermūzikas festivāla ietvaros notiekošais koncerts "No kurienes? Uz kurieni? – Mīti, nācija, identitātes".

Diriģente - Anu Tali.

Programmā:

Matejs Bonins "Kaleidoscope"
Andris Dzenītis "Latvian Cookbook"
Františeks Halupka "Mašín Gun – The Seven Rituals for purging the Czech Lands from the Spirit of Communism"
Jānis Petraškevičs "Darkroom – Ein Phantasiestück".

'Eiropas kamermūzikas smalkumi'

Trešdien, 9. oktobrī, plkst. 19 Spīķeru koncertzālē notiks koncerts "Eiropas kamermūzikas smalkumi".

Piedalās "Estonian Trio": Gajs Spilmens, klarnete
Mariuss Jervi, čells, Mihkels Jervi, klavieres.

Programmā:

Johanness Brāmss Trio klarnetei, čellam un klavierēm la minorā op. 114
Maksis Bruhs Četri skaņdarbi klarnetei, čellam un klavierēm op. 83
Renē Ēspere Jaundarbs
Einars Englunds Introdukcija un Tokāta
Fransiss Pulenks Sonāte klarnetei un klavierēm
Roberts Šūmanis "Adagio" un "Allegro" čellam un klavierēm Labemolmažorā op. 70.

Kā vēsta festivāla rīkotāji, muzikālās un kupli sazarotās igauņu Jervi dzimtas pārstāvji daudzkrāsainā kamermūzikas programmās beidzot arī Rīgā. Kopā ar brāļiem Jervi – čellistu Mariusu un pianistu Mihkelu (abi mūziķi ir Jervi dzimtas patriarha Nēmes brāļa Vallo mazdēli) – uzstāsies klarnetists Gajs Spilmens – jauns austrālietis, kurš studējis Lībekā pie Sabīnes Meijeres un Reinera Vēles un patlaban ir Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais klarnetists.

Koncerta programma daudzveidīga – līdzās tādiem klasiskiem repertuāra vaļiem kā Brāmsa trio, Bruha miniatūru tetrāde un Šūmaņa duets klausīsimies Pulenka brīnišķi skaisto Klarnetes sonāti, "Sibēliusa ēnā" dzīvojušā Somijas zviedra Einara Englunda Introdukciju un Tokātu, kā arī jaundarbu, ko radījis igauņu vecākās paaudzes skaņradis Renē Ēspere.

'Meklējot Šūbertu'

Sestdien, 12. oktobrī, plkst. 19 Lielajā ģildē notiks Rudens kamermūzikas festivāla koncerts "Meklējot Šūbertu".

Piedalās: solists (alts) un atskaņojuma vadītājs - Maksims Risanovs, "Sinfonietta Rīga".

Programmā:

Leonīds Desjatņikovs "Wie der alte Leiermann" altam un stīginstrumentiem
Francis Šūberts "Arpeggione Sonata", Dobrinkas Tabakovas pārlikums altam un stīginstrumentiem
Francis Šūberts "Leijerkastnieks" altam un stīginstrumentiem
Francis Šūberts Piektā simfonija Sibemolmažorā D 485
Dobrinka Tabakova "Fantasy Homage" stīginstrumentiem.

"Ak, ja vien mums būtu iespēja kaut mirkli ielūkoties Šūberta dzīvoklī kādā no vakariem, kad pie svecēm, vīna un mūzikas tur pulcējās tālaika Vīnes dzīvespriecīgākie ļaudis – kādam rokās noslēpumainais instruments arpedžone, kāds cits pārģērbies par leijerkastnieku... Visam pa vidu briļļains, mazs vīriņš, un šī vīriņa galvā ģeniālas domas, un šīs domas dzīvo daudz ilgāk par vīriņu, un pasaulslavens altists, vārdā Maksims, liek Šūberta domas vienkop ar mūsdienu skaņražu nošurakstiem, un mēs ar tevi, klausītāj, aizejam mājās brīnum spirdzināti, vēsta festivāla rīkotāji.

'Ielūdz Ksenija Sidorova'

Otrdien, 15. oktobrī, plkst. 19.30 Lielajā ģildē Rudens kamermūzikas festivāla ietvaros notiks koncerts "Ielūdz Ksenija Sidorova".

Piedalās - Ksenija Sidorova, akordeons.

Programmā: jaunā soloalbuma "Fairy Tales" prezentācija.

'Vītols, Vasks un Šūberts'

Trešdien, 16. oktobrī, plkst. 19.00 Mazajā ģildē notiks Rudens kamermūzikas festivāla noslēguma koncerts "Vītols, Vasks un Šūberts".

Piedalās: Spīķeru kvartets: Marta Spārniņa, I vijole, Anti Kortelainens, II vijole, Ineta Abakuka, alts, Ēriks Kiršfelds, čells, Kristīne Blaumane, čells.

Programmā:

Francis Šūberts Stīgu kvintets Do mažorā D 956
Pēteris Vasks Piektais stīgu kvartets
Jāzeps Vītols Miniatūras stīgu kvartetam.

"Mūsu lieliskais Spīķeru kvartets pirmoreiz satiekas ar Londonā dzīvojošo ekspresīvo čellisti Kristīni Blaumani, lai atskaņotu Franča Šūberta brīnumskaisto Stīgu kvintetu. Kompānijā šim agrīnā romantisma meistardarbam – ideālu un mīlestības pavedienu cauraustais Pētera Vaska Piektais stīgu kvartets un šīgada jubilāra Jāzepa Vītola miniatūras, kas ilgu laiku dusējušas neatklātas un nespēlētas," vēsta festivāla organizatori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!