Foto: Publicitātes foto

Jau pavisam drīz, 6. maijā, "Arēnā Rīga" spilgtu šovu sniegs industriālā roka apvienība "Nine Inch Nails", kas jau vairākas dekādes turpina apliecināt sevi kā fantastisku koncertgrupu. Drīz šī apgalvojuma pareizību varēs pārbaudīt arī Latvijas publika.

Lai arī nereti "Nine Inch Nails" cienītājiem līdz jauniem grupas varoņdarbiem ir bijis jāgaida diezgan ilgi, projekta galvenais virzītājspēks Trents Reznors vienmēr ir parūpējies par to, lai mūzikas pasaule ar katru jauno NIN veikumu tiktu pamatīgi satricināta. Lai vai tas būtu jauns albums vai koncertturneja, darbaholiķis Reznors vienmēr ir pratis sagādāt kaut ko tādu, kas nevienam vien klausītājam un kritiķim licis atzinīgi pamāt ar galvu.

Kopš "Nine Inch Nails" pirmsākumiem pagājuši jau 26 gadi, un grupas sastāvs ir gandrīz pilnībā nomainījies ne vienu reizi vien, protams, izņemot Reznoru, kurš arī vienmēr ir bijis vienpersoniski atbildīgs par projekta attīstības virzienu. Arī veicot albuma ierakstu, tieši viņš parasti pats spēlē gandrīz visus instrumentus un tikai pirms došanās turnejā paplašina grupas sastāvu. Tad dziesmu skanējums tiek pielāgots gan attiecīgajiem mūziķiem, gan tam, cik cilvēku būs uz skatuves.
1989. gadā NIN izdeva savu debijas ierakstu "Pretty Hate Machine". Sākusi ar tumšu sintpopu, grupa 90. gadu sākumā iekaroja vispasaules popularitāti ar smagu industriālo mūziku, pamatīgi popularizējot šo žanru un radot tādus hitus kā "Wish", "Happiness in Slavery", "Closer", "March of the Pigs". Par pirmajām divām no iepriekš nosauktajām "Nine Inch Nails" arī saņēma "Grammy" balvas, savukārt 1997. gadā žurnāls "Spin" nosauca Reznoru par "svarīgāko cilvēku mūzikā".

Šī gadsimta sākumā mūziķim bija problēmas ar alkoholu un narkotikām, taču viņš tika galā ar šķēršļiem, turpinot virzīt "Nine Inch Nails" uz priekšu, līdz 2009. gadā paziņoja par atvadu tūri. Reznors gan neizslēdza iespēju, ka kādreiz nākotnē atkal radīs mūziku zem NIN vārda, kas arī notika pagājušā gadā, kad tika izziņota jauna koncettūre un klajā laists devītais studijas albums "Hesitation Marks". Tagad Reznors un co ir nonākuši līdz sava varējuma atrādīšanai arī Latvijas skatītājiem.

"Nine Inch Nails" vienmēr ir izcēlušies ar spilgtiem koncertiem, kuros mūziku papildina iespaidīgs vizuālais šovs. Reznors to ir attīstījis tūri no tūres, bet šoreiz ir gājis pat vēl tālāk, piedāvājot citādu šovu katrā no jaunās turnejas posmiem. Pagājušajā vasarā festivālos uz skatuves bija daudz kustīgu ekrānu, rudenī, kad NIN koncertēja arēnās, galvenais elements bija lieli projekcijas ekrāni, kas nolaidās no griestiem, bet šogad atkal galvenais uzsvars tiek likts uz iespaidīgu gaismu šovu. Līdz ar šovu mainījies arī grupas dalībnieku skaits, kas sākotnēji bija pieci, tad pat astoņi, bet pašlaik NIN uzstājas četratā.

Lai kas būtu paredzēts "Positivus Music" organizētajam koncertam Rīgā (galu galā, tas būs pats pirmais Eiropas tūrē, turklāt tieši šeit NIN veiks pēdējos sagatavošanās darbus, veselu nedēļu aizvadot mēģinājumus), ir skaidrs, ka visi tie, kas 6. maijā izvēlēsies apmeklēt "Arēna Rīga", piedzīvos kaut ko ārkārtīgi iespaidīgu. Reznors lieliski prot likt tehnoloģijām strādāt viņa labā un radīt šovu, kas liek skatītājiem atvērt mutes ne tikai dēļ vēlmes dziedāt, bet arī šoka un apbrīna dēļ.

Un jāsaka, ka šis ir viens no labākajiem šokiem, kādu mūzikas pasaule ir spējīga piedāvāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!