Foto: DELFI
No 1. līdz 3. augustam mūzikas festivālā "Laba Daba" visiem labas mūzikas un kvalitatīvas atpūtas cienītājiem būs iespēja trīs dienu garumā baudīt vairāk nekā sešdesmit grupu un dīdžeju apvienību uzstāšanos.

Arī šogad, gatavojoties festivālam, radio "Naba" piedāvā intervijas ar "Laba Daba" mūziķiem, kuri stāstīs gan par paveikto, gan nākotnes iecerēm.

Uz nelielu sarunu radio studijā paviesojās arī Juris Riekstiņš no grupas "K.Remonts", "Skyforger" dalībnieki – Pēteris Kvetkovskis un Edgars Krūmiņš, kā arī trīs vecākās paaudzes jaunieši Raimonds Lagimovs jeb Dambis, Skrips un Didzis Erra no apvienības "Amorālā psihoze".

'K. Remonta' skaņas no pagātnes


Foto: Publicitātes foto

Paildzinātais kopā spēlēšanas prieks

Šopavasar atdzimusī astoņdesmito gadu grupa "K.Remonts" pēc koncerta "Palladium" ļāvusies pierunāties kāpt arī uz festivāla Laba Daba skatuves. Grupas dibinātājs Juris Riekstiņš neslēpj, ka šogad izskanējušie un vēl plānotie koncertiir "ārkārtējs izņēmums" bez tālejošām iecerēm.

"Mēs uzskatām, ka savu uzdevumu latviešu mūzikas evolūcijā esam paveikuši. To, kas mums bija kā ansamblim sakāms, mēs esam pateikuši. Tas, kas tagad notiek, ir patīkamas atmiņas un kopā spēlēšana," pirms festivāla "Laba Daba" stāsta Riekstiņš, atklājot, ka festivālam tiek gatavota nedaudz atšķirīgāka un senajā skanējumā autentiskāka programma, salīdzinot ar pavasara pusē "Palladium" izveidoto.

"K.Remonts"uz festivāla skatuves kāps zelta pamatsastāvā kopā ar dziedātāju Ievu Akurateri, neizslēdzot nejaušu viesmākslinieku iesaistīšanos: "Programma būs specifiskāka, vairāk "remontiskāka", izlīdzinātāka".

Pašu priekam

Neskatoties uz latviešu dzejnieku tekstu izmantojumu dziesmās, "K.Remonts"grupas ziedu laikos īpašu atsaucību guva Lietuvas klausītāju rindās. "Mēs pārsvarā esam spēlējuši tikai pa festivāliem un pa Lietuvu. Es neatceros, kā iesākās sadarbība ar lietuviešiem, bet mūs sāka aicināt uz aizvien lielākiem un lielākiem pasākumiem", pieredzē par dalību festivālos dalās Juris Riekstiņš.

Festivāli padomju gados bija lieliska iespēja uzstāties un satikt līdzīgi domājošos: "Toreiz gan neskatījāmies uz to kā uz komerciālu pasākumu, tā vienkārši bija liela dzīves sastāvdaļa. Mēs bijām underground ansamblis ar ļoti specifisku auditoriju, tāpēc arī tagad tie, kas par mums zina un vēlēsies dzirdēt, tiem šī būs viena no pēdējām iespējām".

Juris neslēpj, ka viņam uzstāšanās Labā Dabā būs pirmā īstā pieredze pēc vairāku gadu pārtraukuma ar šāda formāta mūzikas un atpūtas notikumu, jo pirms pāris gadiem mājās aizmirsto ielūgumu dēļ iekļūšana Ratniekos izpalika, aizbraucot tikai līdz ieejai. Tādēļ ieteikums no viņa puses festivāla "Laba Daba" apmeklētājiem ir jau laikus biļetes noglabāt līdzi ņemamajās somās. Ja pret mūzikas klausīšanos izturas atbildīgi, Juris nosmej, ka noderēs arī fiziskās izturības kaldināšana pirms festivāla

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/kremonts.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

.

Muzikālie arheologi - 'Skyforger'


Foto: Publicitātes foto

Senprūšu sāsti

Pat tiem, kuri nevar sevi dēvēt par smagās mūzikas cienītājiem, "Skyforger" vārds nebūs svešs. Grupas, kura teju divdesmit gadu garumā savā radošajā darbībā pievērsusies baltu tautu vēstures senāko posmu izpētei un popularizēšanai, folka un pagānu metāla neatkārtojamajā stilu sajaukumā balstītais skanējums ir neskaitāmu klausītāju iecienīts ne tikai vietējā mērogā, bet arī ārpus Latvijas robežām. Šobrīd grupas radošā dzīve jau ilgāku laiku tiek pakārtota jaunā, Senprūsijai veltītā albuma ierakstam, kas likumsakarīgi turpinās jau agrāk izvēlētās dziesmu tēmas.

Grupas līdera Pētera Kvetkovska vairāku gadu garumā veiktais izpētes darbs pielīdzināms neatlaidīga un zinoša vēsturnieka pētījumam, no maziem faktu un informācijas gabaliņiem radot aizraujošu muzikālu stāstu par pagātni. "Jaunajā albumā skanējums būs smagnējāks, tomēr no otras puses gribam neatkārtoties", stāsta Edgars, piebilzdams, ka šī brīža grupas sastāvs ir pagaidu variants, "mūzika tiek sacerēta, melodijas tiek joprojām būvētas uz divām ģitārām, vienīgi grūti īsti atrast cilvēku, kas var un grib spēlēt. Šobrīd esam uzsākuši sadarbību ar jaunu ģitāristu, nu, redzēsim, kā būs."

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/dkaleejs_3.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Piesardzīgā sildīšanās

Grupa "Skyforger" pa šiem gadiem uzkrājusi pamatīgu koncertu un festivālu pieredzi, lai gan puiši atzīst, ka bieži vien braucienu laikā neizdodas neko daudz apskatīt un arī ārpus muzicēšanas gaitām pasākumus laika trūkuma dēļ apmeklē reti. Tomēr tas netraucēja abiem, bārdās smejot, dalīties ar padomu, kas vienlīdz labi noder gan festivāla "Laba Daba" apmeklētājiem, gan mūziķiem - nepārsildīties pirms uzstāšanās, lai spētu pilnvērtīgi baudīt festivālā notiekošo. "Skyforger" uzstāšanās balstīsies akustiskajā folka programmā, kas aktualizēs senāk ierakstītas dziesmas:"Pieaicināsim veco grupas dalībnieku Kasparu Bārbalu, arī Edgaru Kārkli no "Auļiem". Būsim pieci gabali uz skatuves."

Edgars piebilst, ka tehniski uzstāšanās iekštelpās vai brīvdabas festivālos maz atšķiras: "Vienmēr jāspēlē uz visiem 100 %, lai gan spēlēt ārā un festivālos ir labāk, ja vien nav jāspēlē ziemā". Pārdomās par to, cik laba ir daba, abi mūziķi lakoniski nosaka, ka "visa pagāniskā ticība nāk no dabas, mēs esam dabas sastāvdaļa, tā ka tur nav daudz,ko domāt".

'Amorālās psihozes' aicinājums ļauties


Foto: Publicitātes foto

Erotikas un eksotikas mija

Atonālā kubisma grupu "Amorālā Psihoze" varētu uzskatīt par vienu no domāšanā zaļākajām un vienlaikus arī senākajām muzikālajām apvienībām, kas šogad kāps uz festivāla Laba Daba skatuves. Daļai klausītāju grupas dalībnieki būs zināmi pēc viņu radošās darbošanās grupā "Inokentijs Mārpls".

Par uzstāšanās vietu izraudzīta tautas un folkmūzikai tik draudzīgā Eža skatuve. Kaut nesen izdevumu kasetes formātā piedzīvoja Imanta Ziedoņa daiļrades iedvesmotais "Amorālās psihozes" lieldarbs "Melnā pasaka", mūziķi, kuru radošais lidojums šķērso daudzu stilu robežas, festivāla apmeklētājiem piedāvās iepriekš nedzirdētu, improvizācijā balstītu un daudzveidīgu, tai skaitā eksotiskāku mūzikas instrumentu - didžeridū, vargāns - iekrāsotu muzikālo programmu, kuru paši grupas dalībnieki raksturo kā "labo zaļo pasaku".

"Klausītājiem būs jāļaujas, jo "Amorālai Psihozei" piemīt nepieradinātās mūzikas nianses," stāsta Dambis. "Pamatideja ir tāda, ka muzikālās kulminācijas brīdī deg liels ugunskurs, ap kuru dejo daudz kailu meiteņu," priekšnesuma ieceri, nedaudz aizklīstot fantāzijās, smaidīdams papildina Skrips. Tomēr grupa sola, ka nepastāvēs nekādi ierobežojumi un līdzdarboties būs aicināti arī puiši. "Ja visiaktīvi skraidīs riņķī vai mierīgi sēdēs, satuntulējušies, mēs attiecīgi tā arī spēlēsim," klausītāju lomu priekšnesuma radīšanā uzsver Dambis.

Sēnītes, zālītes un citi labumi

"Nekas labāks par dabu pasaulē nav izgudrots," pārliecināts Skrips. "Paskatieties kaut vai uz sēnīti, zālīti! Nopļautu vai nenopļautu - nav svarīgi. Nekā labāka nav. Viss pārējais ir labi, bet citā kategorijā." Arī Dambis pievienojas pārliecībai par dabas klātesamības nozīmi ikviena dzīvē: "Daba ir tā uztaisīta, lai viņa būtu laba. Nu, vismaz, kamēr lācis nekož nost kāju."Viņuprāt, trāpīgs ir arī festivālam izraudzītais nosaukums un norises vieta.

Didzis Erra festivālu "Laba Daba" salīdzina ar pasaku un uzteic, ka festivāls ir īpaši draudzīgs mūzikas cienītāju jaunākajai paaudzei, kā piemēru minot paša dēla vēlmi "Labu Dabu" apmeklēt ik gadu. Lai festivāla atmosfēru padarītu vēl baudāmāku, mūziķi iesaka uz Ratniekiem ierasties ar pozitīvu attieksmi pret apkārtni. Ērtību mīlētājiem var noderēt arī gumijas zābaki un guļammaiss, tomēr nevajadzētu aizmirst arī par naudu.

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/ampsihs.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Cik skandas tur - 'Gas of Latvia'

Foto: Publicitātes foto

Viss jaucas kopā

Elektroniskās mūzikas pārstāvis Andžons projektā "Gas of Latvia" sevi mēdz izpaust divos virzienos - ambientajā mūzikā un deju mūzikā, ko festivālā Laba Daba bagātinās mākslinieces Katrīnas Neiburgas radītās videoprojecijas: "Katrīnai ir ļoti daudz videomateriālu - daļa rādīti, daļa nē. Šī būs viena no iespējām to izbaudīt," stāsta Andžons, atzīstot, ka vasarā mūziķu radošajās darbībās valda lielāka vitalitāte.

"Es to arī sevī sāku pamanīt, spēlējot siltajā gadalaikā. Es visu laiku biju domājis, ka vasarā dominē rociņš un ska un ziemā - eksperimenti, bet skaidrs, ka tas viss tagad jaucas kopā."Līdzās tam Andžons neslēpj, ja mainās arī viņa vēlme sadarboties ar citiem mūziķiem, intensīvam radošam kopdarbam nomainot noslēgšanos absolūtā vienatnē. Festivāla apmeklētāji noteikti varēs sagaidīt ne tikai jaunas dziesmas, bet arī tās, kas jau izskanējušas gan dažādos koncertos, gan radio ēterā.

Vidējais ātrums - viena dziesma gadā

Ar siltām sajūtām Andžons atminas līdzšinējās divas uzstāšanās festivālā Laba Daba.Pirmo, kad festivāls apmeklētājus pulcēja Engurē un pirms četriem gadiem notikušo uzstāšanos Šķūnī četros no rīta:"Pēc tam bija ļoti labas atsauksmes un es pieņēmu, ka bija labi. Atceros, ka trīs vai četras dienas, neizejot no sava dzīvoklīša, radīju mūziku gandrīz speciāli festivālam, jo jau pēc dažām dienām bija jāspēlē," par uzstāšanos Ratniekos atmiņās kavējas mūziķis.

Savukārt skatu vēršot nākotnē, jautāts par jaunu albumu mūziķis ir atklāts: "Es jau gadus divus par to domāju un strādāju pie tā ar vidējo ātrumu viena dziesma gadā. Bet nupat man sāk likties, ka es sākšu visu no sākuma. Skaidrs, ka albums kaut kad būs, bet konkrēti solīt nevarēšu, jo man ir jauni instrumenti, jaunas idejas, un pienāks īstais brīdis, kad tas viss sakoncentrēsies albumā."

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/lg.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!