Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 13. martā, pulksten 19.00 Pestīšanas Armijas zālē (Bruņinieku iela 10a) notiks diskotēka-lektorijs "Kosmoss vol.2", kas veltīta Hardijam Lediņam kā diskotēku aizsācējam un viņa 1980. gadu sākumā diskotēkām "Kosmoss".

Pasākums notiks autentiskajā Lediņa diskotēku norises vietā – bijušajā Celtnieku Kultūras namā "Oktobris", piedaloties lektoram Leonardam Laganovskim, diskoram Uldim Rudakam un video māksliniecei Lindai Kononei.

Hardija Lediņa diskotēkas bija ļoti pupulāras - viņš bija viens no pirmajiem, kas kopš 1974. gada Latvijas Padomju Sociālistiskajā republikā sāka organizēt tolaik Rietumos populāros deju mūzikas vakarus. Tajā laikā būt par diskžokeju nozīmēja būt ļoti entuziastiskai un universālai personai - aktierim, muzikologam, elektrotehniķim, valodniekam un dizaineram vienlaikus. 

Diskotēka ''Kosmoss'' līdzās pārējām 317 Latvijas Padomju Sociālistiskajā Republikā tajā gadā pastāvošajām diskotēku iniciatīvām atšķīrās ar pamatīgi izstrādātu dramaturģiju. Pasākumu veidoja pieci cilvēki - trīs atbildēja par gaismām, projekcijām un scenogrāfiju, Mārtiņš Rutkis par tehniku un Hardijs pats par diskotēku saturu. 

Mākslinieks, profesionāls scenogrāfs Leonards Laganovskis katram vakaram veidoja citādāku skatuves noformējumu. Kā liecina diskotēkas nosaukums, programma bija veltīta kosmosa tēmai, izmantojot "kosmisku" mūziku un ar kosmosa un Visuma tēmām saistītus krāsainos diapozitīvus. Hardijs gan sākotnēji vēlējās diskotēku nosaukt par ''Leonarda diskotēku,'' taču tā laika ierēdņiem bezpersoniskais ''Kosmoss'' patika labāk.

Saskaņā ar tā laika diskotēku nolikumu, diskotēka ilga divas ar pusi stundas, no kurām pusstunda bija tematisks lasījums par tajā atskaņoto mūziku. ''Kosmosā'' tika pieaicināta arī profesionāla baletdejotāja. Un gandrīz katras diskotēkas noslēgumā, diskžokejs Hardijs aicināja visus apgūt īpašus deju soļus, skanot dziesmai "Ciku caku caurā tumba."

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra rīkotā diskotēka-lektorijs „Kosmoss vol.2" ir veltījums Hardijam Lediņam kā diskotēku žanra aizsācējam Latvijā. Mākslinieks Leonards Laganovskis stāstīs par diskotēku „Kosmoss" aizkulisēm, mūzikas žurnālists Uldis Rudaks uzņemsies diskora lomu un spēlēs 80. gados Rīgā populāros disko hitus. Diskotēkas-lektorija vizuālo noformējumu veidos video māksliniece Linda Konone.

Ieejas maksa pasākumā 3 EUR, vietu skaits stingri ierobežots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!