Foto: LETA

Koncertzālē "Lielais dzintars" ar koncertu "Mūžam jaunais" 29.janvārī Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) ieskandinās Imanta Kalniņa 75. jubilejas gadu, informēja LSO Mārketinga un komunikācijas daļā.

Diriģenta Māra Sirmā vadībā koncertā atskaņos Septīto simfoniju, simfonisko miniatūru "Santakrusa" un Koncertu obojai un orķestrim, kur obojas solo izpildīs kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" un Latvijas Nacionālās operas orķestra mūziķis Pēteris Endzelis.

2015. gadā Liepājas Simfoniskais orķestris aizsāka Latvijas simtgades simfoniju ciklu, kurā līdz 2021. gadam ir plānots pasūtināt, atskaņot un ierakstīt desmit latviešu komponistu simfonijas. 2015. gada rudenī tika pirmatskaņota Riharda Dubras Otrā simfonija, nākamā ir Kalniņa Septītā simfonija.

Imants Kalniņš atzīst, ka obojas tembrs ir īpašs: "Tam ir noslēpumains, orientāls valdzinājums un tas nav salīdzināms ne ar vienu citu pūšaminstrumentu. Taisnības labad tomēr būtu jāsaka, ka neatkārtojams un ne ar ko nesalīdzināms ir jebkurš klasiskais mūzikas instruments. Es izvēlējos uzrakstīt šim instrumentam koncertu tādēļ, ka oboju spēlē arī mans dēls Marts Kristiāns."

Īpaši šiem koncertiem tapusi miniatūra stīginstrumentu orķestrim "Santakrusa", kuras galvenā tēma skanēja 1971. gadā Latvijas Nacionālajā teātrī iestudētajā Maksa Friša lugā "Santakrusa".

Koncertu būs iespējams dzirdēt arī Cēsīs un Rēzeknē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!