Foto: Publicitātes foto
Dzintaru koncertzālē Lielajā Piektdienā, 25. martā, plkst. 19.00 notiks īpašs, šai dienai veltīts koncerts, kurā tiks atskaņoti ievērojami klasiskās mūzikas skaņdarbi, kas apcer Kristus ciešana, portālu "Delfi" informēja koncertzāles sabiedrisko attiecību pārstāvis Mārtiņš Pučka.

Koncertā skanēs svīta no Žana Batista Lulli operas "Atiss", baroka orķestra "Collegium Musicum Riga" izpildījumā, kā arī ārija no Kārļa Heinriha Grauna oratorijas "Jēzus nāve" soprāna Montas Martinsones un baroka orķestra "Collegium Musicum Riga" izpildījumā, diriģenta Māra Kupča vadībā.

Koncerta kulminācija būs Džovanni Batista Pergolēzi majestātiskā kantāte "Stabat Mater" atskaņojums, kas tiek uzskatīts par vienu no baroka laikmeta dižākajiem šedevriem. Pats Vinčenco Bellīni šo opusu nodēvējis par "sāpju dievišķo poēmu".

Tā atskaņojumā vienosies kontrtenors Sergejs Jēgers, soprāns Monta Martinsone, Rīgas Doma zēnu koris un baroka orķestris "Collegium Musicum Riga", diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā.

"Stabat Mater" ir meistardarbs, viens no sirsnīgākajiem un skaistākajiem darbiem, kas veltīts Jaunavai Marijai. Šo opusu Pergolēzi komponējis īsi pirms nāves, atrazdamies Pocuolli franciskāņu klosterī, netālu no Neapoles. Kantātes teksts apdzied Bībeles epizodi, kurā Svētā Jaunava Marija izcieš sava dēla Jēzus Kristus nāvi pie krusta. Vēlāk "Stabat Mater" teksts tika iekļauts katoļu liturģijā, taču tā autors ir nezināms.

Baroka orķestri "Collegium Musicum Riga" 1990. gadā dibinājis diriģents Māris Kupčs, kurš ir Latvijā mērķtiecīgākais baroka un klasicisma mūzikas pētnieks, nenogurstošs jaunu mūziķu izglītošanā, aizraudams tos ar baroka laikmeta mūzikai vien raksturīgo greznumu un virtuozitāti. Kopš 2004. gada kolektīvs ir pilna sastāva baroka orķestris, kas pilda arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas baroka orķestra pienākumus un spēlē vēsturiskos instrumentus.

Biļetes uz koncertu var iegādāties uz "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!