"Šī opera būs stāsts par upurēšanos, par lielu, atbildīgu lēmumu izvēles priekšā," tā par topošo jauno operu "Iemūrētie" saka viens no tās veidotājiem, diriģents Māris Sirmais. Jaunais iestudējums ir mūdienu leģenda par bibliotēkas uzcelšanu un upuri, bez kura nav iespējams radīt neko patiesi lielu.

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) iestudējums "Iemūrētie" pirmizrādi piedzīvos 19. maijā. Šī ir komponista Ērika Ēšenvalda otrā opera, libreta autore – dzejniece Inese Zandere.

Operas iestudējumu caurvij mistika un gadu simtiem krātas leģendas, tomēr paralēli visu laiku sižets rit mūsdienās.

"Šīs operas atslēga ir raits, interesants, neatslābstošs stāsts. Tas ir par to, cik tālu tu uzdrošinies aiziet un, ko tas prasa no tavas personīgās dzīves. Šādi piemēri ir tūkstošiem, miljoniem visā pasaulē. Tepat Latvijā mēs atradīsm cilvēkus, kuri tik daudz ko ir upurējuši. Dažkārt viņi ir bijuši sabiedrībā nesaprasti, arī noniecināti, izsmieti un pazemoti. Tomēr paiet kāds laiks un visi domā, cik labi, ka mums ir tāda bibliotēka, vai, cik labi, ka mums tajā brīdī bija tik drosmīgi cilvēki, kas spēja nenovirzīties no mērķa, upurējot savu veselību, dzīvi un visu pārējo," operas sižetu ieskicē Māris Sirmais.

Viņam šis iestudējums ir bijis interesants process – pirmo reizi bijusi iespēja strādāt simtprocentīgi tikai un vienīgi ar operas resursiem, kas pat pieredzējušajam diriģentam bijis zināms izaicinājums.

Iestudējums Latvijas Nacionālajā opera ir pilnīgs jaundarbs. Operas žanrā Ešenvalds debitēja 2007. gadā ar "Augļu koks ir Jāzeps", kas arī tika iestudēta Latvijas Nacionālajā opera.

Māris Sirmais par Ēriku Ešenvaldu saka: "Viņš ir personība, ar kuru man daudz nācies radoši strādāt kopā. Pirmkārt, viņš nav augstprātīgs mūzikā, viņš kā tipāžs nav augstprātīgs. Viņš ir uzslāņojis savas zināšanas un pieredzi gadu gadiem, sākot ar saviem skolotājiem un skolām, bet nav palicis snobs attiecībā pret publiku, pret sabiedrību. Viņš neuzskata, ka kaut kādā mērā ir pārāks par vidējo klausītāju, viņā ir saglabājusies vienkāršība un tīrība, tai pašā laikā, ejot roku rokā ar laikmetīgo mūziku. Taču tā ir saprotama, pieejama, tā neatgrūž cilvēku, kurš nav gājis augstās skolās un ārkārtīgi smalki izglītojies un iepazinies ar visu pasaules operas literatūru."

Jauniestudējumu veido diriģents Māris Sirmais, režisore Laura Groza-Ķibere, scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, video mākslinieks -8 , kustību režisore Liene Grava un gaismu mākslinieks Jevgeņijs Vinogradovs.

Galvenajās lomās Inga Šļubovska-Kancēviča vai Elīna Šimkus, Laura Grecka vai Ieva Parša, Raimonds Bramanis vai Mihails Čuļpajevs, Jānis Apeinis vai Rihards Millers.

Opera "Iemūrētie" šajā sezonā tiks izrādīta arī 20. un 21. maijā. "Sarunas pirms pirmizrādes" notiks 16. maijā plkstl 18.30 LNO Jaunajā zālē, tajās piedalīsies Ēriks Ešenvalds, Inese Zandere, Laura Groza-Ķibere un Māris Sirmais, programmā arī muzikāls ieskats jaunajā operā.

Biļetes uz izrādēm nopērkamas "Biļešu paradīzes" un LNO kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!