Foto: Publicitātes attēls

Šonedēļ, 23. jūlijā, pulksten 23:00 uz "Fono Cēsis" skatuves kāps festivāla galvenais viesis – britu mūziķis Frenks Tērners, kuram šī būs vienīgā uzstāšanās Baltijas valstīs.

Pasākuma gaidās piedāvājam uzzināt dažus interesantus faktus par Tērnera karjeru un viņa saistību ar Latviju.

'Rokenrols izglābs mūs visus…'

Foto: Publicitātes attēls

Ar tādiem vārdiem Frenks uzrunā klausītājus vienā no populārākajām dziesmām "I Still Believe". Šis vienkāršais vēstījums un attieksme caurstrāvo ikkatru dziesmu nu jau sešos albumos, no kuriem svaigākais "Positive Songs For Negative People" izdots pirms nepilna gada. Mīlestība, draudzība un kopā būšana ir tēmas, kas tiek apspriestas visnotaļ bieži un tiek pasniegtas tik saprotami un patiesi, ka dziesmu rindiņas bieži vien tiek tetovētas uz kvēlāko fanu ādas, piemēram, Frenka iedvesmotiem tetovējumiem ir izveidota atsevišķa "Facebook" lapa.

Ar komentāriem par politiku mūziķis gan neaizraujas. Iemesls – pēc tam, kad portāls "The Guardian" publicēja rakstu ar Frenka citātiem un viedokli par politiskajiem notikumiem, mūziķis atzina, ka dienas laikā saņēmis līdz pat 100 vēstulēm ar nāves draudiem no citādi domājošo frontes, un ko tādu viņš piedzīvot vairs nevēlas.

Saknes pankrokā

Foto: Gatis Graudiņš

Pirms Frenks ņēma rokā akustisko ģitāru un pievērsās folkrokam, zināmu slavu mūziķis guva grupā "Million Dead", kas četru gadu pastāvēšanas laikā izdeva divus pilna garuma studijas albumus un kļuva par vienu no populārākajām britu "post-hardcore" žanra pārstāvjiem.

Tieši šīs apvienības sastāvā Frenks Tērners pirmo reizi tālajā 2005. gadā uzstājās Latvijā, koncertējot Cēsīs un Rīgā, Dzelzceļa muzejā notiekošajā festivālā "Put On The Music". Lai gan pats mūziķis vairākkārt ir atzinis, ka "Million Dead" atkalapvienošanās pavisam noteikti nenotiks, pankroka patiesumu un attieksmi savā mūzikā un uzskatos Frenks ir saglabājis arī līdz šim, bet alkas pēc kaut kā "smagāka" remdē blakusprojekts "Mongol Horde".

No tukšiem bāriem līdz Olimpiskajām spēlēm

Foto: Publicitātes attēls

Ceļš līdz šī brīža atpazīstamībai nav bijis vienkāršs. Solo karjeras sākumā pēc "Million Dead" izjukšanas, kā jau katram jaunajam mūziķim pienākas, Frenks uzstājās pustukšos Lielbritānijas (un arī Latvijas, bet par to vēlāk) bāros un klubos saviem tuvākajiem draugiem un paziņām, tādā veidā veidojot fanu un kontaktu bāzi. Tam sekoja intensīva un nenogurdināma koncertēšana – vairāk nekā 10 gadus ilgās karjeras laikā Frenks Tērners kā solo mūziķis vai kopā ar stabilo pavadošo sastāvu "The Sleeping Souls" ir pabijis 43 pasaules valstīs. Dalība festivālā "Fono Cēsis", pēc mūziķa mājaslapā pieejamās informācijas, būs 1933. karjeras koncerts. Kā augstākie punkti noteikti jāmin 2012. gada Londonas Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija, izpārdotais Vemblija arēnas koncerts, pulcējot ap 12 tūkstošiem klausītāju, kā arī regulāra uzstāšanās vienā no lielākajiem Lielbritānijas festivāliem – "Reading & Leeds".

Atteikums Teilorei Sviftai

Foto: Gatis Graudiņš

Jaunākā albuma "Positive Songs For Negative People" dziesma "Silent Key" stāsta par kosmiskā lidaparāta "Challenger" katastrofu un tās pasažieres Kristas Makalifas pēdējiem mirkļiem. Tā kā šajā nopietnajā un emocionālajā dziesmā ir rindiņas, ko paredzēts dziedāt sievietei ar amerikāņu akcentu, albuma ieraksta procesā Frenka Tērnera ASV pārstāvji "Polydor" ieteikuši sazināties ar populāro kantri dziedātāju Teiloru Sviftu. Ietekmīgais mūzikas portāls "NME" ziņoja, ka Frenka atbilde uz šādu piedāvājumu bija vienkārša: "That's a rubbish idea (Tā ir muļķīga ideja)". Lai gan neliels "fanu" pulciņš mūziķim pārmet "pārdošanos", Frenks Tērners pēc slavas nedzenas.

Sen gaidīta atgriešanās

Foto: Gatis Graudiņš

Frenkam Tērneram ar Latviju ir īpašā saikne. Pirmie koncerti ārpus Lielbritānijas notika tieši Latvijā, kas gan drīzāk bija kā viesošanās pie labiem draugiem, pie reizes arī uzstājoties.

Līdz šim Frenks savas solo karjeras laikā ir viesojies četras reizes un nospēlējis 12 koncertus, pēdējo no tiem – festivālā "Fonofest" 2011. gadā. Atgriešanās Latvijā tiek plānota jau sen – kā atzīst "Fono Cēsis" organizatori, sarunas gan ar pašu Frenku, gan viņa menedžmentu norisinājušās jau divus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!