Foto: Publicitātes foto
Rudens kamermūzikas festivāla atklāšanā 30. septembrī Latvijas klausītājiem būs iespēja dzirdēt klātienē pasaulslaveno franču kvartetu "Quatuor Ebène". Koncerts notiks Dzintaru atjaunotajā vēsturiskajā koncertzālē, portālu "Delfi" informē VSIA "Latvijas Koncerti" pārstāve Rinta Bružēvica.

Rudens kamermūzikas festivāla atklāšanas koncertā "Quatuor Ebène" atskaņos Ludviga van Bēthovena stīgu kvartetus – Sesto stīgu kvartetu, kas no pārejiem komponista stīgu kvartetiem atšķiras ar īpaši spilgtu melodiskumu, un 12. stīgu kvartetu, kas tiek dēvēts par vienu no Bēthovena liriskajām apoteozēm. Skanēs arī Kloda Debisī 1893. gadā komponētais Stīgu kvartets, kas ir vienīgais Debisī ansambļa darbs šādam sastāvam.

"Quatuor Ebène" mūziķi – Pjērs Kolombē, vijole; Gabriels Lemagadīrs, vijole; Andrians Buaso, alts un Rafaels Merlēns, čells – spēlē elitāru mūziku ar crossover "sānceļiem", tā kvarteta uzstāšanos raksturo koncerta rīkotāji.

Klausītāju un kritiķu augstāko novērtējumu "Quatuor Ebène" guvis tieši ar Morisa Ravela, Gabriela Forē, Kloda Debisī un citu franču klasiķu darbu interpretācijām. Franču mūziķi stīgu ansambļa skaņās iedzīvinājuši arī "The Beatles" un Volta Disneja multfilmu tēmas.

"Quatuor Ebène" spēlē izcilus senus instrumentus no privātajām kolekcijām. Mūziķi ir nospēlējuši apmēram 1500 koncertu. Kvartets ne tikai koncertē, bet arī regulāri dalās savās zināšanās un pieredzē meistarklasēs Parīzes Konservatorijā un Kolburnas mūzikas skolā Losandželosā.

Par kvartetu uzņemta dokumentāla filma "4", kuras autors ir vācu režisors Daniels Kučinskis (Daniel Kutschinski). Filma sniedz ieskatu kvarteta ikdienas un aizskatuves gaitās, ataino cīņu starp mūziķu ambīcijām un realitāti. "4" atklāja Losandželosas kino festivāla dokumentālo filmu programmu 2015. gadā un ieguva balvu kā labākā dokumentālā filma.

Jau ziņots, ka Rudens kamermūzikas festivāls šogad notiek no 30. septembra līdz 22. oktobrim. Biļetes uz šo un citiem festivāla koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!