Foto: Vida Press

Slavens, bagāts, ekstravagants, mazliet smieklīgs un mazliet apnicīgs, bet neapšaubāmi talantīgs – sers Eltons Džons ir viens no visu laiku veiksmīgākajiem solo māksliniekiem pasaulē. Aptuveni piecu dekāžu ilgās karjeras laikā pārdoti vairāk nekā 300 miljoni ierakstu.

Pianists un dziedātājs arī iemantojis reputāciju kā viens no labākajiem koncertu māksliniekiem, regulāri dodoties vispasaules koncertturnejās un sniedzot aizkustinošus, sentimentālus savu labāko dziesmu priekšnesumus.

Šā gada 15. novembrī "Arēnā Rīga" savas pasaules turnejas "Wonderful Crazy Night Tour" viņš kopā ar savu grupu koncertēs Latvijā.

Gaidot populārā mūziķa uzstāšanos Latvijā, aicinām ieskatīties viņa karjeras līkločos un uzzināt jaunus faktus par mākslinieka dzīvi, muzikālo darbību un uzskatiem.

Ģērbies kā Mocarts, Eifeļa tornis un Donalds Daks

Foto: AP/Scanpix

Pašam savs futbola klubs

Foto: Itar-Tass/Scanpix

Eltons Džons ir īsts futbola fans, tādēļ, par spīti panākumiem muzikālajā karjerā, 1976. gadā viņš nopietni pievērsās sporta biznesam.

Vatfordas futbola klubam Eltons Džons juta līdzi kopš bērnības, tādēļ tā iegāde bija likumsakarīga. Eltons Džons kluba pārvaldīšanas laikā tā profesionālajā attīstībā ieguldīja milzu līdzekļus, kas ļāva komandai no trešās divīzijas pakāpties uz pirmo.

1987. gadā viņš klubu pārdeva, tomēr turpināja tajā darboties kā prezidents.

Labdaris un mecenāts

Foto: AFP/Scanpix

1990. gadā, pēc veiksmīgas cīņas ar narkotiku atkarību, Eltons Džons jutās iedvesmas pilns labiem darbiem.

Svinēdams atveseļošanos, mākslinieks izveidoja labdarības organizāciju, lai palīdzētu apkarot AIDS. Eltona Džona AIDS fonds ziedojis vairāk nekā 225 miljonus ASV dolāru, atbalstot dažādas programmas visā pasaulē un palīdzot cilvēkiem, kuri nevar atļauties apmaksāt ārstēšanu paši.

Savulaik medijos arī izskanējis, ka Eltons Džons ir sniedzis palīdzīgu roku slavenajam reperim Eminemam, lai uzveiktu viņa atkarību no narkotikām.

Pēdejais mākslinieks, ar kuru kopā uzstājies Džons Lenons

Foto: Vida Press

Neskaitot dažu dziesmu ilgu uzstāšanos televīzijā 1975. gadā, pēdējais publiskais leģendārā Džona Lenona koncerts bija Ņujorkā kopā ar Eltonu Džonu.

Džona Lenona un Eltona Džona koncerts notika Pateicības dienā 1974. gada novembrī. Ņujorkas koncertu uzskata par pēdējo Lenona pieturas punktu mūziķa koncertdarbībā.

Eltons Džons ir Lenona jaunākā dēla Šona krusttēvs.

Ar dziesmu "Whatever Gets You Through The Night" abi mākslinieki saviļņoja klausītājus, un vairākas nedēļas pēc kārtas dziesma bija radio topu pirmajās vietās visā pasaulē.

Uzstāšanās Padomju Savienībā

Foto: Vida Press

1979. gadā Eltons Džons uzstājās Padomju Savienības klausītājiem, kas līdz tam brīdim daudzām rokzvaigznēm bija liegts.

Biļetes uz astoņiem koncertiem bija pilnībā izpārdotas, turklāt vēlāk šajos koncertos nofilmētie video kadri un mākslinieka iespaidi tika atspoguļoti arī dokumentālajā filmā "To Russia With Elton".

Tāpat iedvesmojoties no milzu panākumiem koncertos Padomju Savienībā, jau iepriekš ierakstītā albuma nosaukumu Eltons Džons pārdēvēja par "Elton John Sings in Russian".

Vēsturnieki nereti norāda, ka tieši Eltona Džona viesošanās bijis viens no cēloņiem modes tendenču izmaiņām 1980. gadu Padomju Savienībā.

Nemirstīgā 'Candle in the Wind'

Foto: Vida Press

Viena no slavenākajām Eltona Džona dziesmām, "Candle in the Wind", tika sākotnēji sacerēta Merilinai Monro 1973. gadā.

Pēc tam, kad 1997. gadā auto katastrofā gāja bojā Velsas princese Diāna, Eltons Džons to pārveidoja un izpildīja koncertos kā veltījumu viņai.

Dziesma ātri kļuva par visvairāk atskaņoto dziesmu daudzās valstīs, līdz tika pasludināta par otru visu laiku pārdotāko singlu pēc Binga Krosbija "White Christmas".

Rods Stjuarts, 'Scissor Sisters’ un citi

Foto: Reuters/Scanpix

Eltons Džons karjeras laikā iekūlies vairākos asos strīdos ar citiem zināmiem mūziķiem, tostarp – dziedātāju Madonnu, Deividu Boviju un britu popzvaigzni Liliju Alenu.

Īpaši jāizceļ "kašķēšanās" ar mūziķi Rodu Stjuartu – Eltonam tuvu draugu, ar kuru dziedātājs ir labdabīgā sāncensībā jau kopš 1970. gadiem. Arī šogad pavasarī abi mūziķi publiski salīdzināja pārdoto albumu skaitu.

Sāncensības gars Eltonam Džonam nav liedzis aktīvi un veiksmīgi īstenot lielu daudzumu muzikālu sadarbību.

Mūziķis ir sadarbojis ar repa leģendu Tupaku, grupu "Five", kā arī "Queens of the Stone Age". Karjeras laikā Džona ierakstos piedalījušies jau minētais Džons Lenons, kā arī Gerijs Barlovs.

Eltona Džona klavierspēle dzirdama arī grupas "Scissor Sisters" dziesmā "I Don't Feel Like Dancin'".

Mīļākā koncertu norises vieta

Foto: Vida Press

Eltons Džons īpaši iecienījis spēlēt koncertus Ņujorkā esošajā arēnā "Madison Square Garden".

"Tā ir mana mīļākā koncertu norises vieta," intervijās atklājis mūziķis, uzsverot, ka savu 60 gadu jubileju svinējis tieši tur. Šai koncertā, kas Eltonam bija arī 60. koncertēšanas reize arēnā, uzstādīja jaunu rekordu par visvairāk viena mākslinieka koncertiem "Madison Square Garden".

2015. gadā rekordu pārspēja pianists Bilijs Džoels, kurš arēnā aizvadīja savu 65. koncertu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!