Foto: Anrijs Požarskis un Matīss Markovskis
Nedēļas nogalē koncertzāle "Cēsis" jauno sezonu atklāja ar trešo starptautisko čellu festivālu "Čello Cēsis", kuru šogad četros noskaņā un raksturā dažādos koncertos caurvija jaunrade, muzikāli meklējumi un pirmatskaņojumi.

Kā portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji, 15. septembra atklāšanas koncertā "BACHianas čellam un saksofonu kvartetam" apmeklētāji varēja baudīt jaunās latviešu čellistes Margaritas Balanas un saksofonu kvarteta "Signum" koncertprogrammu, kas aizveda muzikālā ceļojumā no Baha līdz Pjacollam.

Vakara turpinājumā, koncertzāles Kino zālē tika izrādīta Annas Šiltcas dokumentālo filmu "Čella stāsti" (2013, Luksemburga). Filmā tika atklāti stāsti par čella rašanos, par mūziķiem, kuri to spēlē, un par cilvēku dzīvēm, kuri saistīti ar šo instrumentu.

"Čello Cēsis"" otrajā dienā, 16. septembra rītā koncertzāles restorānā notika "Vēlās brokastis ar čella garšu", kurā čella mūzikas mīļi un interesenti neformālā gaisotnē pie kafijas un uzkodām varēja klausīties muzikologa Oresta Silabrieža sarunu ar festivāla mūziķiem.

Sestdienas pusdienlaikā "Insignia" mākslas galerijā koncertzālē "Cēsis" tika atklāta mākslinieka Andra Vītoliņa personālizstāde "Urbānā poēzija", kurai sekoja lietuviešu čellista Justas Kulikauskas koncerts "Cello Electrified".

Savukārt festivāla lielkoncertā apmeklētājiem bija iespēja novērtēt pasaules slavu iemantojušā itāļu čellista Mario Brunello spēli, ar kuru viņš spējis iekarot klausītāju sirdis un atzinību visā pasaulē.

Vakara koncerta otrajā daļā skanēja divi pirmatskaņojumi. Vienā no tiem - Ervīna Šulhofa 1921. gadā sacerētajā Svītā op. 37 savu talantu demonstrēja "Sinfonietta Rīga" jaunā diriģenta Artūra Gaiļa vadībā. Otrs pirmatskaņojums, kas skanēja čellista un Lielās mūzikas balvas laureāta Ērika Kiršfelda izpildījumā, sasniedza koncerta kulmināciju, atskaņojot Anitras Tumševicas "Saules mūziku", kas pirmo reizi skanēja versijā čellam un stīgu orķestrim.

Festivāla noslēguma dienā, 17. septembrī, koncertzālē "Cēsis" pulcējās ģimenes ar bērniem, lai piedzīvotu koncertuzvedumu "Čella pasakas. Ūdens" kopā ar čellu trio "Melo-M".

Šī gada maijā starptautiskais festivāls "Čello Cēsis" saņēma Eiropas Festivālu asociācijas kvalitātes zīmolu EFFE Label, kas tiek piešķirta ievērojamākajiem Eiropa festivāliem, balstoties uz tādiem kritērijiem kā mākslinieciskā kvalitāte, kopienas iesaiste un festivāla starptautiskā un globālā perspektīva. "Čello Cēsis" ir vienīgais festivāls no Latvijas, kas saņēmis šo atzinību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!