Foto: AFP/Scanpix/LETA
Grupa "The Prodigy" šobrīd ir cienījama elektroniskās mūzikas klasika, bet tās dalībnieku vidējais vecums "iesoļojis" pārliecinošā briedumā, nereti dēvētā arī par pusmūžu. Tomēr, kā ikviens klasiķis, arī "The Prodigy" savu šodienas respektējamo statusu ieguva, piedodiet par klišeju, nojaucot robežas. Kas īsti tās bija par robežām, ko pagājušā gadsimta 90. gadu mūzikā vēl varēja nojaukt klausītāju paaudzei, kas bija jau dzirdējusi visu – no Kurta Kobeina līdz Merilinam Mensonam? Iespējams, vislabāk to vēstīs stāsts par 1996. gada "The Prodigy" dziesmu "Firestarter" – singlu, kas pieteica grupas visu laiku veiksmīgāko albumu "Fat of the Land" (1997).

Kulta dzimšana

"The Prodigy" dziesma "Firestarter", tās melnbaltais, klaustrofobiskais klips un tā centrā esošā Kīta Flinta sātaniskā deja kļuva par 90. gadu otrās puses kultu. Tūkstošiem pusaudžu visa pasaulē izskuva maziem, krāsainiem radziņiem līdzīgo frizūru un prasīja mammai Ziemassvētku dāvanā džemperi kā Amerikas karogu. "The Prodigy" iecēla popularitātes saulītē pagrīdes reivus un kopā ar laikabiedriem "The Chemical Brothers" un "Fatboy Slim" padarīja "big beat" žanru par daļu no popkultūras.

"Firestarter" iznāca 1996. gada 18. martā. Lai mazliet apjaustu valdošo noskaņu, jāatgādina, ka burtiski pirms pāris nedēļām par izjukšanu bija paziņojusi puišu grupa "Take That" (jau bez Robija Viljamsa), kā atvadu sveicienu publicējot "Bee Gees" dziesmas "How Deep is Your Love" kaverversiju un komiski salkanu videoklipu. Meiteņu sirdis bija salauztas, un, protams, tā bija populārākā dziesma visā Lielbritānijā (un ne tikai).

"Firestarter" bija sprādziens. Protams, nevar apgalvot, ka par Eseksas čaļiem līdz tam neviens neko nebija dzirdējis. Lielbritānijā jau bija zināmas dziesmas "Charlie" un "Out of Space" no grupas 1992. gada debijas albuma, bet grupas otrais pilna garuma ieraksts "Music for the Jilted Generation" ar vairākiem hitiem bija nostabilizējis pozīcijas elektroniskajā mūzikā. Savukārt MTV jau bija parādīta filma par "The Prodigy" – "Electronic Punks" (1995) –, uz mūžīgiem laikiem grupai piešķirot elektronikas panku titulu. Taču "Firestarter" radīja jaunu kultu. It kā jau zināmā roka un elektronikas savienība dzemdēja jaunu "grūti audzināmo bērnu", kas koķetēja ar vardarbību, garīgām slimībām, melno maģiju un citām provokatīvām tēmām.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!