Bijušā grupas "The Clash" līdera Džo Strammera koledžas biedrs no jauna atklājis pankroka leģendas ierakstus, kas veikti, vēl pirms viņš ieguva popularitāti.
Ričards Freims bija Strammera draugs laikā, kad viņš kopā ar nākamo rokzvaigzni studēja mākslas skolā.

Toreiz Strammers, kurš mira 2002.gadā 50 gadu vecumā, sevi dēvēja par "Woody" par godu savam folkmūzikas elkam Vudijam Gatrijam.

Abi studenti kopīgi dzīvoja vienā mājā Ņūportā Dienvidvelsā, kur amatieru grupas ierakstu izgatavošanai izmantoja parastu sadzīves lenšu magnetofonu.

Freims ir saglabājis divu Strammera savai toreizējai folkgrupai sarakstīto dziesmu ierakstus.

Pirmā dziesma, kas ir līdz šim zināmais senākais Strammera ieraksts, ir "Bumble Bee Blues".

Tajā skaidri saklausāma viņa toreizējā muzikālā elka - amerikāņa Vudija Gatrija ietekme.

Tie, kas Strammeru pazīst tikai kā pankroka pionieri, sākot ar viņa darbību "The Clash", kas, iespējams, bija sava laika vispopulārākā grupa, būs pārsteigti, dzirdot kantri stilā sarakstīto dziesmu, lai gan tās temps ir neraksturīgi ātrs kantri skaņdarbam.

Otrs toreizējās Strammera grupas "The Vultures" ieraksts ir instrumentāls skaņdarbs, kurā Strammers spēlē slaida ģitāru.

Drīz pēc tam Strammers sadzirdēja "Londonas aicinājumu" ("London Calling") uz devās uz galvaspilsētu. Tur viņš sāka spēlēt citā grupā - "101-ers", līdz viņš pirmo reizi ieraudzīja "Sex Pistols" un saprata, ka viņš ir radīts muzikālajai revolūcijai. Drīz pēc tam viņš pievienojās "The Clash".

Tanī pašā laikā Freims pēc mākslas skolas beigšanas palika Ņūportā, un pašlaik viņš vada organizāciju, kas sniedz palīdzību bezpajumtniekiem.

Freims stāsta: "Mēs toreiz viņu nepazinām kā Džo Strammeru, mūzikai, par kuru viņš interesējās, nebija nekā kopīga ar pankroku. Mēs viņu pazinām kā Vudiju, jo viņš bija liels Vudija Gatrija piekritējs. Mēs dzīvojām nolaistā mājā tieši aiz dzelzceļa stacijas."

"Mums bija tikai lenšu magnetofons. Mēs bijām vairāki, kas tur dzīvoja, un mēs spēlējām dažādās grupās, un, kad mēs gribējām kaut ko ierakstīt, mēs vienkārši to [magnetofonu] ieslēdzām," stāstīja Freims.

"Protams, neviens patiesībā nezināja, kas ir uz lenšu spolēm," viņš piebilda. "Kādu dienu, pirms es pametu koledžu, es vienkārši lentes saturu pārrakstīju kasetē."

"Tas patiešām ir dīvaini, ka viņa pēdējā mūzika, kas sarakstīta pirms nāves, ļoti atgādina mūziku, kas viņam patika toreiz, tādējādi viņš bija noslēdzis apli," teica Freims, piebilstot, ka toreiz "Vudijs nebija īpaši pārliecināts par savām ģitāras spēles spējām."

"The Clash" pirms savas izjukšanas 1986.gadā kļuva par pazīstamāko pankroka grupu.

Arī pēc "The Clash" izjukšanas Strammers turpināja aktīvu muzikālo darbību, rakstot mūziku kinofilmām, kā arī piedaloties tajās kā aktieris.

Vēlāk viņš koncertēja kopā ar savu jauno grupu "Mescaleros".

Strammers bija pazīstams arī ar savām politiskajām aktivitātēm. Viena no viņa pēdējām publiskās uzstāšanās reizēm pirms nāves bija pasākums, kurā tika vākti līdzekļi streikojošajiem ugunsdzēsējiem. Toreiz viņš parādījās kopā ar bijušo "The Clash" galveno dziesmu autoru Miku Džonsu.

Pirmo reizi "Bumble Bee Blues" tika atskaņota radiostacijas "BBC Radio Wales" dokumentālajā programmā, kas bija veltīta tai radošajai enerģijai, kāda kūsāja Ņūportā pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!