Apgādā "Kontinents" 15.aprīlī nāks klajā Deivida Hegberga (David Hagberg) un Borisa Gindina (Boris Gindin) grāmata "Dumpis Rīgas ostā", kas veltīta rūpīgi noklusētajam nesenās vēstures notikumam - dumpim uz karakuģa "Storoževoj", portālam "Delfi" pavēstīja izdevēji.

1975. gadā pēc kārtējās revolūcijas gadadienas parādes karakuģa "Storoževoj" zampoļits Valērijs Sabļins arestēja kapteini un izveda kuģi no reida Daugavā pretim Rīgas pilij Baltijas jūrā. Maskavas varas iestāžu pavēle jūras un gaisa spēku flotei - panākt un nogremdēt kuģi ar visu tā komandu. Ārvalstu flotes radisti, uztvēruši nepārprotamus kaujas signālus, jau domāja, ka PSRS uzsākusi kodolkaru...

Dumpja mērķis bija pievērst padomju tautas uzmanību tam, cik korumpēta ir padomju valdība un ka nepieciešama komunistiskā režīma nomaiņa. Sabļinu spārnoja cerība, ka izdosies atkārtot bruņukuģa "Potjomkin" vēsturisko sacelšanos  un gāzt pastāvošo valsts iekārtu.

Boriss Gindins - notikuma aculiecinieks, 1975. gadā bija vecākais leitnants un galvenais mehāniķis uz padomju pretzemūdeņu karakuģa "Storoževoj". Savulaik devis klusēšanas zvērestu VDK, tagad, būdams ASV pilsonis, viņš uzdrošinās pastāstīt par 1975. gada notikumiem Rīgā.

Deivids Hegbergs vairāk nekā trīsdesmit gadus pētījis ASV un PSRS attiecības Aukstā kara periodā, kura kulminācijas laikos bijis ASV Gaisa spēku kriptogrāfs. Viņš sarakstījis vairāk nekā divdesmit spriedzes romānus, to skaitā bestselleru "The Kremlin Conspiracy", par kuru saņēma Amerikas Grāmatu balvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!