Foto: Neputns
Apgāda "Neputns" bilingvālajā samta dzejas sērijā tiek klajā laista franču dzejnieka Žaka Prevēra dzejas izlase "Šī mīlestība".

Šajā sērijā līdz šim iznākuši Angelusa Silēziusa, Rainera Marijas Rilkes, Viljama Šekspīra, Josifa Brodska un Volta Vitmena darbi.

"Līdzīgi Prevēra paša krājumiem, kuros dzeja sarindota atkarībā no autora vēlmēm, mēs savu krājumu sastādījām atkarībā no tulkotājas noskaņojuma. Pārlasot tos uzmanīgi šodien, šīs dzejas horizonts kopumā tiecas uz vārdu "mīlestība", jo cildina ne tikai tās rosinošo spēku, bet arī stāsta par tās postošo ietekmi, vilšanās sāpēm, kuras ir tikpat stipras kā mīlestības rosinātās dzīves alkas," tā grāmatiņas ievadā raksta literatūrkritiķis Antuāns Šatlē, iezīmējot viņa un atdzejotājas Kristīnes Sniedzes sastādītā krājuma dzejoļu izvēli.

"Dažos no atlasītajiem dzejoļiem mīlestība ir kā trešais personāžs, kā trešais spēks starp divām mīlošām būtnēm. Šis trešais liek diviem ķermeņiem savienoties, lai baudītu dzīves būtības apogeju. Tajā pašā laikā šis trešais liek noņemt maskas un sasit driskās to, kas mīlētājiem šķita nesaplēšams. Tas it kā samierina divus nepazīstamus ķermeņus, divas klejojošas dvēseles, bet vienlaicīgi arī apdraud mīlētājus, kas ir gatavi pārtraukt tikko kā aizsākušās attiecības. Prevērs neslēpj šo mīlestības paradoksu. Viņaprāt, mīlestība ir kā cilvēka dabas ceļojums, kā vienpatņa ceļš pie otras līdzīgas būtnes. Ceļojums, kura laikā otrs iet līdzīgu ceļu, lai jūs visbeidzot satiktos," raksta Šatlē.

Grāmatas redaktors un literārais konsultants ir Jānis Elsbergs. Māksliniece Ingrīda Zābere.

Grāmatu var iegādāties labākajās Latvijas grāmatnīcās, "Neputna Galerijā" Tērbatas ielā 49/51 un interneta veikalā www.neputns.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!