Foto: Reuters/Scanpix
Jamaikiešu rakstniekam Marlonam Džeimsam otrdien tika pasniegta Bukera prēmija par grāmatu "A Brief History of Seven Killings", kurā aprakstīts regeja mūziķa Boba Mārlija slepkavības mēģinājums.

44 gadus vecais Džeimss ir pirmais jamaikietis, kuram pasniegta Bukera prēmija.

"Ak, mans Dievs, oho," sacīja Džeimss, saņemot apbalvojumu svinīgā ceremonijā Londonā. "Tas ir neticami. Domāju, ka rītdien pamodīšos un neticēšu, ka tas patiešām notika."

Uz patiesiem notikumiem balstītajā kriminālromānā aprakstīts Jamaikas narkobizness un uzbrukums Mārlijam pirms koncerta 1976. gada decembrī. Grāmatā Mārlijs dēvēts tikai par "Dziedātāju".

"Tas ir kriminālromāns, kas paceļas pāri kriminālajai pasaulei un aizved lasītāju uz nesenu vēsturi, par kuru joprojām zināms pārāk maz. Sižets virzās uz priekšu lieliskā tempā, un grāmata tiks uzskatīta par mūsdienu klasiku," norāda žūrijas priekšsēdētājs Maikls Vuds.

Balvu svinīgā ceremonijā pasniedza Lielbritānijas kroņprinča Čārlza sieva Kamilla.

Džeimss pauda cerību, ka viņa uzvara pievērsīs uzmanību vēl citiem talantīgiem rakstniekiem no Karību jūras salām. "Jamaikai ir ļoti bagātas literārās tradīcijas. Šķiet sirreāli, ka esmu pirmais uzvarētājs. Ceru un ticu, ka nebūšu pēdējais," sacīja rakstnieks.

Prēmijas ieguvējs saņem 50 000 sterliņu mārciņu (68 000 eiro) prēmiju, kā arī lielu atpazīstamību.

Pagājušogad Bukera prēmiju ieguva austrāliešu rakstnieks Ričards Flanagans par grāmatu "The Narrow Road to the Deep North" ("Šaurais ceļš uz dziļajiem ziemeļiem"). Visā pasaulē pārdoti nepilni 800 000 grāmatas eksemplāru.

Bukera prēmijas pasniegšana aizsākās 1969. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!