Vācijas Bavārijas federālās zemes konservatīvā valdība otrdien nolēmusi ierobežot dzimumu līdztiesību veicinošu valodu oficiālajos dokumentos un sabiedriskās vietās, tai skaitā skolās.

Reģionālā valdība uzskata, ka valodai jābūt skaidrai un saprotamai.

Varasiestādēm Bavārijā vairs nebūs atļauts izmantot simbolus, piemēram, zvaigznīti vai kolu lietvārdos, lai padarītu tos "iekļaujošākus".

Bavārijas premjerministra Markusa Zēdera vadītās konservatīvās Kristīgi sociālās savienības (CSU) veidotās valdības ministrs Florians Hermans norādījis, ka šie noteikumi attieksies uz skolotājiem un tekstiem, kas tiek izmantoti ikdienas mācību procesā skolā, kā arī uz vēstulēm vecākiem un iekšējo saziņu.

"Mūsu vēstījums ir šāds - valodai jābūt skaidrai un saprotamai," uzsvēra ministrs. "Taču runa ir arī par to, lai liberālā sabiedrībā saglabātu atvērtu diskusiju telpu," viņš piebilda.

Tomēr nav skaidrs, kāds būs sods, ja skolotāji vai citi valdības darbinieki pārkāps jaunos noteikumus.

Tāpat kā daudzās citās valodās, arī vācu valodā tiek lietoti dzimtes vārdi, bet daudzskaitlī tradicionāli pieņemts lietot vīriešu dzimtes vārdus nevis sieviešu dzimti. Taču tekstos jau pasen ierasts izmantot tādu rakstības formu, kas liecina, ka daudzskaitlī runa ir gan par vīriešiem, gan sievietēm. Tas tiek panākts, izmantojot lielos burtus vārda vidū, piemēram, vārdā "PatientInnen" (pacientes/pacienti).

Tomēr izskanējuši aicinājumi turpināt centienus padarīt vācu valodu vēl "iekļaujošāku", sadalot vārdus ar tādiem simboliem kā zvaigznīte, ko dēvē par "dzimumu zvaigzni", vai ar pasvītrojumu, vai ar citiem simboliem, radot tādus vārdus kā "Patient*in" vai "Patient_in". Runātajā vācu valodā šie simboli tiek izteikti kā pauze.

2021. gadā ietekmīgā vācu valodas uzziņu vārdnīca "Duden" sāka mainīt lietvārdu šķirkļus, kas attiecas uz cilvēkiem, skaidri norādot sieviešu dzimtes versijas un norādot, ka vīriešu dzimtes versija nepārprotami attiecas uz vīriešiem.

Citas Vācijas zemes, piemēram, Hannovere, ir nolēmušas oficiālajā sarakstē pārskatīt dzimtes valodas lietojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!