Foto: LETA
Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende ar modes mākslinieces Koko Šaneles teicienu nav vēlējusies aizskart sabiedrību, bet gan to veltījusi negausīgajiem komentāru rakstītājiem internetā, pirmdien vakarā paziņojusi ministres pārstāve Ieva Līne.

"Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende atvainojas visiem Latvijas cilvēkiem, kuriem šodienas [pirmdien] ziņu aģentūras "BNS'' ziņa un tajā iekļautais citāts varēja radīt iespaidu, ka ministrei nav svarīgs sabiedrības viedoklis," sacīja Līne, uzsverot, ka tas nekādā gadījumā neatbilst patiesībai.

"Ar citātu "Domājiet par mani, ko jūs gribat, es par jums nedomāju vispār!" ministre vērsās pret vardarbību internetā un sociālajos tīklos, kuros atsevišķi cilvēki anonīmā un aizvainojošā veidā izsmej savus līdzcilvēkus," ministres citāta būtību skaidroja Līne. Ministre uzskatot, ka Latvijā jau ilgstoši pastāv situācija, ka vienīgais veids, kā cīnīties ar anonīmajiem aizvainojumiem, ir mēģināt tos neņemt vērā un nedomāt par tiem vispār. Neskatoties uz līdzšinējiem mēģinājumiem šo vardarbību internetā ierobežot, panākumu nav bijis, ministres viedokli atstāstā Līne.

"Jebkurai amatpersonai ir vērtīgi saņemt kritiku, taču šai kritikai ir jābūt par lietas būtību un idejām, konstruktīviem priekšlikumiem un pretenzijām, nevis rupjai līdzcilvēku aizskaršanai," uzskata ministre, kuru satrauc tas, ka komentārus lasa arī bērni un jaunieši. "Es aicinu ikvienu cilvēku aizdomāties un būt atbildīgiem par to, ka katrs mūsu paustais vārds un doma, pat anonīmā veidā, ietekmē mūsu valsti un tās kopējos panākumus, pēc kuriem mēs tik ļoti tiecamies," mudina Jaunzeme-Grende.

Jau vēstīts, ka ministre uz Austrāliju devās 23.decembrī, bet atpakaļ atgriezās 5.janvārī. Sabiedrībā plaši apspriests komandējuma lietderīgums, fakts, ka braucienā piedalījās arī ministres vīrs, kā arī komandējuma laiks, kas notika Ziemassvētku un Jaungada brīvdienās.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") paziņojis, ka tiks pastiprināta kontrole par ministru komandējumiem, un norādīja, ka viņa premjerēšanas laikā šis esot pirmais gadījums, ka sabiedrība tik skaidri apšaubot komandējuma lietderību.

Pēc Kultūras ministrijas sniegtā paskaidrojuma, komandējuma mērķis bijis stiprināt saiknes ar diasporas latviešiem, aktualizēt Austrālijas latviešu ieguldījumu nacionālās identitātes saglabāšanā un stiprināšanā, sniegt informāciju par svarīgākajām aktualitātēm kultūras jomā Latvijā, īpaši vasarā gaidāmajiem dziesmu svētkiem un diasporas latviešu dalību tajos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!