Foto: Publicitātes foto

Prestižā Londonas Dizaina muzeja ikgadējā "Gada balvas dizainā" pasniegšanas ceremonijā aprīļa beigās sumināti šā gada uzvarētāji septiņās galvenajās kategorijās - arhitektūrā, digitālajā dizainā, modes dizainā, mēbeļu dizainā, grafiskajā dizainā, produkta dizainā un transportlīdzekļu dizainā.

"Gada balvas dizainā 2014" galējais uzvarētājs tiks paziņots 30. jūnijā, bet visu nominantu darbi muzejā apskatāmi līdz pat 25. augustam.

Piedāvājam iepazīties ar balvas saņēmējiem:

Arhitektūrā - Heidara Alijeva centrs


Foto: Publicitātes foto

Tagadējā Azerbaidžānas autoritārā prezidenta Ilhama Alijeva tēva un valsts iepriekšējā prezidenta Heidara Alijeva vārdā nosauktais centrs atrodas Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku.

Centrā, kurš sastāv no vairākām savstarpēji savienotām ēkām, iekļauta koncertzāle, mākslas galerijas un muzejs. Tā būvniecība notika piecus gadus - no 2007. līdz 2012. gadam, bet centrs oficiāli atklāts pērn. Ēkas autori - "Zaha Hadid Architects" un Patriks Šūmahers.


Visi balvas saņēmēji:

Digitālajā dizainā - aplikācija 'PEEK'

Digitālajā dizainā šogad balvu ieguvusi mobilās aplikācijas "PEEK" izstrādātāju grupa - Dr. Endrū Bastvros, Stjuarts Džordans, Dr. Mario Džiardīni un Dr. Īans Livingstons.

Ar tās palīdzību jebkurš pēc nelielas apmācības var veikt redzes pārbaudes pat attālos pasaules nostūros, kur citādi būtu nepieciešama apmācītu ārstu komanda un speciāls aprīkojums.

Visi balvas saņēmēji:

Modes dizainā - ‘PRADA S/S14 collection’

Modes dizainā šogad balvu ieguvusi modes nama "Prada" dizainere Miučia Prada. Ievērību izpelnījusies viņas veidotā pavasara/vasaras kolekcija 2014. gadam.

Visi balvas saņēmēji:

Mēbeļu dizainā - ‘PRO chair family’

Foto: Publicitātes foto

Konstantīns Grikiks ir viens no mūsu laika ievērojamākajiem dizaineriem, kurš pēc vācu kompānijas "Flötotto" radījis "PRO chair family" sēriju.

Tajā ietilpst vienkāršas funkcionālas mēbeles - galdu un krēslu komplekti.

Visi balvas saņēmēji:

Grafiskajā dizainā - projekts 'Dronu ēnas'


Projekta "Drone shadows" radītājs mākslinieks Džeims Braidls uz ielām zīmē milzīgas bezpilota lidmašīnu kontūras to reālajos izmēros. Viņš ar savu darbu vērš sabiedrības uzmanību uz aizvien pieaugošo tā saucamo dronu nozīmi gan kā ierocim, gan novērošanas instrumentam, kā arī uz to, ka sabiedrība par tiem pārāk maz zina.

Braidls aicina atcerēties, ka tie paši par sevi ir tikai rīki, taču daudzi aizmirst padomāt, kas tos vada un kādiem mērķiem tie var tikt izmantoti.

Visi balvas saņēmēji:

Produkta dizainā - instruments 'The Seaboard Grand'

Instruments, ko tā autori Rolands Lambs un Eoms Hongs-Yeuls nosaukuši par 'The Seaboard Grand', pēc izskata un spēlēšanas veida ir līdzīgs klavierēm, tomēr tā darbības principi ir pavisam citādāki. Uzņēmuma "Roli" ražotā instrumenta taustiņi ir kā mīksti viļņi, kuri ļauj ne tikai iegūt noteiktu toni, bet vadīt to ar pirkstu kustībām trīs dimensijās.

Tā dizains apvieno konceptuālo minimālismu un tradicionālu amatnieku kvalitāti un smalkumu.


Visi balvas saņēmēji:

Transportlīdzekļu dizainā - 'Volkswagen XL1'

Foto: Publicitātes foto

Kompānijas "Volkswagen" (VW) ekonomiskais hibrīds "XL1" tiek ražots kopš pērnā aprīļa. Tā vidējais degvielas patēriņš ir 0,9 litri dīzeļa uz 100 km. Īpaši ekonomiskā hibrīda kopgarums ir 3,8 metri, platums – 1,66 m, bet augstums – 1,15 metri. Tā virsbūves aerodinamiskais koeficients ir 0,189 – vislabākais rādītājs starp sērijveida automobiļiem.

Automobiļa konstrukcijā plaši pielietota oglekļa šķiedra, tāpēc tā svars ir tikai 795 kilogrami, no kuriem 230 kg sver virsbūve, 227 kg – spēka agregāts (ieskaitot akumulatorus); 153 kg – šasija; 105 kg – visa elektronika; un 80 kg – salona apdare, ieskaitot sēdekļus. "VW XL1" balstiekārta ir no alumīnija, bet bremzes – keramiskās.

Hibrīda spēka agregāta sastāvā ir 48 ZS divcilindru dīzeļdzinējs ar 800 kubikcentimetru darba tilpumu, 27 ZS elektromotors, septiņpakāpju sekvenciālā "DSG" pārnesumkārba un 5,5 kWh litija jonu akumulatoru komplekts, kas uzstādīts "VW XL1" priekšdaļā. Līdz 100 km/h hibrīds paātrinās 12,7 sekundēs un maksimāli sasniedz 160 km/h.

Tikai ar elektroenerģiju divvietīgais automobilis spējīgs nobraukt 50 km distanci. Bet ar pilnu 10 litru degvielas tvertni nobraucamās distances attālums palielinās līdz nepilniem 500 km.


Visi balvas saņēmēji:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!