Foto: LETA

Jūnijā ārvalstu medijos publicēti vismaz 129 raksti vai sižeti par Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu, informēja nodibinājuma "Rīga 2014" sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris.

Kopā ar Latvijas Institūtu Rīgā uzņemti 35 ārvalstu žurnālisti. Ārvalstu mediju uzmanības lokā saglabājusies Padomju Savienības "čekas" jeb Stūra mājas atvēršana. Lielu interesi izraisījuši "Rīga 2014" saulgrieži un deju uzvedums "Lec, saulīte!".

Par Rīgu rakstīts Vācijas laikrakstā "Bild", kura tirāža ir 2,5 miljoni vienību dienā, Somijas lielākajā laikrakstā "Helsingin Sanomat" ar vidējo tirāžu 412 421 eksemplārs dienā, Spānijas laikrakstā "La Razon", kura vidējā tirāža dienā ir 109 166, un Polijas lielākajā laikrakstā "Gazeta Wyborcza", kura tirāža dienā ir 190 000.

Rīga kā Eiropas kultūras galvaspilsēta bijusi iekļauta arī radio sižetos, piemēram, Baltkrievijas Nacionālajā radio un Vācijas "WDR5", kurā sižets bija teju stundu garš. "Rīga 2014" programmas notikumi atspoguļoti arī televīzijā, piemēram, Vācijas ARD un Dānijas TV2OJ, kā arī dažādos žurnālos, piemēram, Vācijas "Marcopolo" un Ukrainas "Cosmopolitain". Raksti un sižeti jūnijā sasnieguši arī tālākas valstis, piemēram, Tadžikistānu un Malaiziju. Par Pasaules koru olimpiādi rakstīts pat Taizemē un Šrilankā.

Drēģeris pastāstīja, ka jūnijā arī parādījies jau pagājušogad ieguldītā darba rezultāts, nodibinot un turpinot uzturēt attiecības ar ziņu aģentūrām, it īpaši Vācijas ziņu aģentūru DPA. Šīs aģentūras žurnālista, kurš Rīgā viesojās pagājušā gada vasarā un ir jau vairākas reizes rakstījis par Rīgu un kultūras galvaspilsētas notikumiem, ziņa par "Rīga 2014" saulgriežu pasākumiem apceļojusi vismaz 14 dažādus Vācijas medijus.

Sadarbībā ar Latvijas Institūtu "Rīga 2014" preses centrs uzņēma un palīdzēja sagatavot programmu 35 žurnālistiem. Rīgā viesojās žurnālisti no laikraksta "Die Welt" Vācijā, "Opera Magazine" Lielbritānijā, "TV2OJ" Dānijā, Lietuvas Nacionālā radio un televīzijas, "Le Point" žurnāla Francijā, Skotijas "The Evening Press" un "The Courier". Rīgā bija arī divas dažādas komandas no Vācijas ZDF televīzijas, kā arī no "Spiegel TV".

Tika uzņemti arī žurnālisti no Baltkrievijas Nacionālā radio, Baltkrievijas neatkarīgās televīzijas "BelSat", Spānijas laikraksta "La Razon", Francijas iknedēļas izdevuma "Telerama", kā arī Šveices laikraksta "Neue Zuricher Zeitung". Rīgā viesojās arī pārstāvji no Itālijas "Rai Radio 3", ASV "Getty Images", Vācijas portāliem "DMAX" un "Kulturinfo", Grieķijas laikraksta "Epirotikos Agon" un "Amerikas Balss" radio.

Monitoringa dati rāda, ka kopā pagājušajā gadā par Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu bijuši aptuveni 300 raksti vairāk nekā 30 dažādās pasaules valstīs. Patlaban šis skaitlis jau pārsniedzis 920 publikācijas 54 valstu medijos - televīzijā, laikrakstos, žurnālos, portālos -, kā arī starptautiskos medijos - tādos kā "Euronews", "All Africa" vai "Echo Gone Wrong".

Darbu ar ārvalstu medijiem un monitoringu kultūras galvaspilsētas gadā "Rīga 2014" veic sadarbībā ar Latvijas Institūtu. Monitoringa veidošanā nav izmantoti profesionālie mediju monitoringa rīki. Mediju publikāciju monitorings tiek veikts iespēju robežās, izmantojot interneta meklētājus, kā arī saņemot saites vai publikāciju kopijas no medijiem, kuri ir Rīgā viesojušies.

Jau ziņots, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss Rīgai un Latvijai ir devis plašu publicitāti ārzemju medijos. Jūnija sākumā ārvalstu mediji bija veidojuši rakstus, sižetus, reportāžas un blogus vismaz 758 reizes 47 valstīs un globālajos medijos, tostarp "Euronews", "ARTE" un "Deutsche Welle".

Līdz jūnija sākumam Eiropas kultūras galvaspilsētas Preses centrā bija viesojušies 235 ārvalstu žurnālisti, to skaitā 37 televīzijas un 21 radio komanda, pārstāvji no 37 ārvalstu laikrakstiem un 27 ārvalstu žurnāliem, 15 portālu pārstāvji, desmit blogeri un vairāki desmiti neatkarīgo žurnālistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!