Trešdien, 22.oktobrī, plkst. 18.30, 'Birojnīcā' Berga Bazārā notiks divu laikmetīgās mākslas ekspertu - Kaspara Vanaga un Gerija Everta (Gary Everett) lasījumi, informē 'kim? Laikmetīgās mākslas centrs. Tie piesaka 'kim?' un biedrības "Mozaīka" sadarbību gaidāmās 'Europride2015' kultūras programmas ietvaros

Pasākums ievadīs notikumu sēriju topošajai izstādei, kuras izaicinājums un problemātika tiek pieteikta ar sekojošo: kā veidot vizuālās mākslas notikumu, kuras tematikas akcentiem nav precedentu lokālajā kultūrtelpā? Un - kā ar unikālu vēsturisku atsauču, to vidū geju mākslas ikonas Tom of Finland (īstajā vārdā - Touko Lāksonena) maskulīno un seksuāli uzlādēto attēlu klātbūtni izvaicāt binārā lomu dalījuma (dzimte, seksuālā orientācija..) izredzes šodienā un radīt priekšnoteikumus citu atlikušo stereotipu pārskatīšanai?

"Reizē ar iepazīšanās sludinājumu pārtapšanu mobilo telefonu aplikācijās, seksualitātes un vizuālās kultūras savstarpējās attiecības šķiet iegājušas jaunā intimitātes fāzē. Selfiji kā pašrocīgi manipulēta sevis prezentācija piedāvājumiem pārbagātajā miesas tirgū ir piemērs tam, cik nosacīts ir nošķīrums starp normatīvo un fantāziju mūsu izpratnē par sevis pašu un otra seksualitāti.

Kad "starp mums kaut kas noklikšķēja" vairāk attiecas uz datora klaviatūras taustiņu, nevis partnerības bioķīmiju, ir vērts palūkoties, cik lielā mērā tradicionālos aizspriedumus par seksualitāti ir aizstājušas tirgus kontekstā uzburtas fantāzijas par identitāti, tostarp arī seksuālo.

Šķērssvītra starp normatīvo un fantāziju, kuru mākslā skaidri saredzam vien ar laika distanci, manā prezentācijā ir kalpojis kā pamudinājums salīdzināt bērnībā lasīto Zentas Ērgles grāmatu ilustrācijās sastopamos dzimuma stereotipus ar mūsdienu laikmetīgajā mākslā sastopamajām seksuālās identitātes pašprezentācijas formām. Iespējams, ka Edgara Ozoliņa zīmējumi nav tik nevainīgi, kā tas varētu likties," stāsta viens no gaidāmās diskusijas dalībniekiem Kaspars Vanags.

Pasākums notiks latviešu un angļu valodā. Ieeja pasākumā bez maksas.


Attēla autors: Tom of Finland

Par diskusijas dalībniekiem:

Kaspars Vanags (1970) ir mākslas un kultūras teorētiķis. 90. gados darbojies kā kurators, kopā ar domubiedriem apvienībā "Open" organizējot starpdisciplinārus pasākumus, kur miksējis vizuālo mākslu ar reiva mūzikas aktualitātēm. Veidojis projektus, kur mākslai piešķirta kritiska, sociālas platformas loma, vēršoties pret vai veidojot alternatīvas patērētājsabiedrības kultūrai ("Slaidlugas" (2000); "Subversija pilsētvidē" (2001). Vēlāk pievērsies mākslas vēstures studijām, ieguvis grādu mākslas zinātnē Kortolda mākslas institūtā.

Dzīvo Berlīnē, kur strādājis kā izstāžu veidotājs un mākslas kritiķis. Kurators Latvijas ekspozīcijai nākamā gada Venēcijas mākslas biennālē.

Gerijs Everets (Gary Everett) ir "Homotopia Liverpool" dibinātājs un pašreizējais mākslinieciskais direktors. Viņš producē ikgadēju festivālu un daudzveidīgus mantojuma, mākslas un līdzdalības projektus, tādus kā, piemēram, Triangle, Alternative Miss Liverpool, Idaho 50, Grand Vogue Ball. Viņš ir uzrakstījis un līdzproducējis filmu The Invisible Death of Michael ("Maikla neredzamā nāve") un attīstījis nelielus digitālus projektus kopā ar vizuālo mākslinieku Light Factory.

Viņu interesē mākslas, aktīvisma un cilvēktiesību saskares punkts, kā arī veidi, kādos ir iespējams attīstīt izglītību un geju/lesbiešu/transseksuāļu mākslu un kultūru. Everts ekstensīvi strādā gan Lielbritānijā, gan starptautiski ar neseniem plaša mēroga projektiem Somijā, Zviedrijā un Turcijā. Viņš ir bijis kurators gadu ilgam projektam Tom of Finland Retrospective (Tom of Finland retrospektīva), kas norisinājās "Turku - Eiropas Kultūras Galvaspilsēta 2011" ietvaros un piesaistīja rekordlielu apmeklētāju skaitu - 90 tūkstošus cilvēku. Everts arī prezentēja un bija kurators šai izstādei Zviedrijā (Kulturhuset Stockholm) 2012. gadā. Pašlaik ir kurators liela mēroga jaunam projektam par Touko Lāksonena (Tom of Finland) dzīvi. Projekts tiek atklāts Turku pilsētā 2017. gadā.

2013. gada decembrī viņš tika izvēlēts kā 53. no 100 ietekmīgākajiem LGBT cilvēkiem Lielbritānijā avīzes The Independent ikgadējā Pink List topā. Kā arī, 2013. gada oktobrī Homotopia ieguva žurnāla The Attitude Magazine kultūras balvu. 

Par 'Homotopia'

Uzsākta kā pilotprojekts 2004. gadā, organizācija pierādīja sevi kā galveno kultūras notikumu Liverpūlē - 2008. gada Eiropas Kultūras Galvaspilsētā -, piesaistot nācijas un starptautisku uzmanību. Nesen organizācija ieguva pastāvīgu finansējumu no Anglijas Mākslu Padomes Valsts Portfeļa 2012.-2015. gadam.

 Par 'Europride2015'

No 2015. gada 15. jūnija līdz 21. jūnijam Rīgā norisināsies gada nozīmīgākais LGBT pasākums Eiropā - "EuroPride 2015" -, kura mērķis ir pievērst kā Latvijas tā plašākas Eiropas sabiedrības uzmanību cilvēktiesību, tai skaitā LGBT tiesību, jautājumiem un problēmām, ar ko saskaras LGBT personas un viņu draugi, ģimenes locekļi, atbalstītāji. "EuroPride 2015 - Riga" ietvaros norisināsies ap 50 dažādu pasākumu, kas būs saistīti ar cilvēktiesību jautājumiem, kultūru, sportu u.c.

Pasākumu atbalsta: "Mozaīka", LR Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Somijas vēstniecība Latvijā, VKN, "kultura.lv", "Pieci.lv", "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!