Foto: LETA
Tuvojoties Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 pasniegšanai, pusfinālistu vērtēšanu ir uzsākusi starptautiskā žūrija, kurai līdz 19. maijam jāizvirza labākos darbus valsts augstākajam apbalvojumam arhitektūrā. Iepazīstinām ar starptautiskās žūrijas sastāvu, uzdodot visiem vienu jautājumu – kas, viņuprāt, ir laba arhitektūra?

Jau ziņots, ka šogad Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursam pieteikts 51 darbs, to vidū lielu rezonansi izpelnījušies sabiedriski nozīmīgi objekti, privātās rezidences, kā arī nozīmīgi ar arhitektūru saistīti notikumi. Nacionālā žūrija astoņu nozares ekspertu sastāvā ir izvirzījusi 16 pusfinālistus, savukārt gala lēmumu par balvu saņēmējiem pieņems starptautiskā žūrija. Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 pasniegšanas ceremonija notiks 19. maijā.

Atgādinām, ka līdz 18. maijam portālā "Delfi" norisinās publikas balsojums par Latvijas Arhitektūras balvas finālistiem. Nobalsot par savu favorītu var šeit!

Eva Kuriloviča, Polija

Foto: Publicitātes foto

"Laba arhitektūra seko cilvēku dzīvei un atvieglo to. Tas attiecas uz jebkuru cilvēces eksistences aspektu, lai arī īpaši skar tās radošo potenciālu."

Eva Kuriloviča ir arhitektu biroja "Kuryłowicz & Associates" viceprezidente, kā arī Varšavas Tehnoloģiju universitātes Arhitektūras fakultātes Arhitektūras dizaina un teorijas institūta vadītāja, daudzu nozares publikāciju autore. Pēdējos piecus gadus darbojas arī kā galvenā dizainere jaunās ēkās Varšavā un citās pilsētās. Saņemti apbalvojumi par VITKAC tirdzniecības centru, Polijas Ebreju vēstures muzeja ēku u.c.

Pēters Loo, Igaunija

Foto: Publicitātes foto

"Laba arhitektūra ir laba telpa. Bet pašai telpai var būt daudz un dažādi interpretāciju slāņi."

Pēters Loo ir līdzdibinātājs un arhitekts uzņēmumā "KAMP arhitektid". Veiksmīgi piedalījies dažādos arhitektūras konkursos, tai skaitā konkursā par Igaunijas Gaisa navigācijas pakalpojumu ēkas paplašinājumu, stadiona projektēšanu Pērnavā un ostas ēkas projektēšanu Kerdlā. 2011.gadā saņēmis apbalvojumu par labāko koka ēku, bet 2015.gadā apbalvots par "Noa Restaurant" ēku Tallinā.

Tamāra Šafrīra, Izraēla/Nīderlande

Foto: Publictātes foto. Tamāra Šafīra

"Laba arhitektūra veido apzinātas attiecības starp dizaineri, darbu veicēju, īpašnieku, lietotāju, kaimiņu, sabiedrību un politisko sistēmu. Šīs dažādās identitātēs nekad nav līdzsvarā, bet dizains var pārveidot attiecības starp tiem, lai stiprinātu stiprākā priekšrocības vai atbalstītu mazāk spēcīgo. Līdz ar to "labuma" vērtējums atrodams vēstījumā, kas apvij ēku noteiktā sociālā un ģeogrāfiskā kontekstā un vienlaikus iekļaujas plašākā arhitektūras diskursā."

Tamāra Šafrīra ir dizainere un publiciste. Viņa ieguvusi maģistra grādu kontekstuālajā dizainā Dizaina akadēmijā Eindhovenā. Tamāras raksti ir publicēti žurnālā "Domus", viņa pildījusi redaktores pienākumus pirmās Stambulas Dizaina biennāles kataloga veidošanā. Darbojusies kuratoru komandā "experimentadesign" izstādēs Lisabonā un citos pasākumos, kā arī lasījusi lekcijas Dizaina akadēmijā Eindhovenā un "Domus" akadēmijā.

Marius Šaliamoras, Lietuva

Foto: Publictātes foto

"Vārdiem un labai arhitektūrai ir jārunā ar cilvēkiem."

Marius Šaliamoras ir Viļņas Mākslas akadēmijas profesors un Arhitektūras departamenta vadītājs, savukārt kā arhitekts un partneris viņš jau 25 gadus strādā uzņēmumā NUMAS. Lietuvas Arhitektu asociācijas biedrs. Viņa lielāko projektu vidū ir tādi objekti kā Jaunā apustuļu baznīca Viļņā, Lietuvas brīvības cīnītāju memoriāls, Viļņas Mākslas akadēmijas studiju ēkas rekonstrukcija u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!