Foto: LETA
Oktobrī Rīgā tiks atklāts Modes muzejs, kas top sadarbībā ar pazīstamā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva fondu, informēja muzeja veidotāji.

Modes vēsturnieks, kolekcionārs, teātra mākslinieks un raidījumu vadītājs Vasiļjevs, kurš jau daudzkārt viesojies Rīgā, veidojot izstādes Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, sen bija iedomājies par iespēju veidot Rīgā Modes muzeju.

Kad slavenais modes vēsturnieks kārtējo reizi apmeklēja Rīgu, viņš satika savu senu paziņu – arhitekti Natāliju Muzičkinu, kura tobrīd meklēja telpas muzejam. Vasiļjevs piedāvāja sadarboties, un tā aizsākās jauns projekts Modes muzejs sadarbībā ar Aleksandra Vasiļjeva fondu. Muzeja projektēšanā aktīvi piedalījies arī arhitekts Agris Padēlis-Līns.

Telpas muzejam atrastas Vecrīgā, Grēcinieku ielā 24, pavisam netālu no Melngalvju nama. Šī senā vieta, kas sevī glabā tik daudz vēstures slāņu un atmiņu, ir ārkārtīgi piemērota muzejam.

"Rīga ir satriecoša pilsēta. Kā arhitekte varu droši apgalvot, ka šī ir ideāla pilsēta - tieši tāda, kāda vajadzīga mūsdienu cilvēkam – ne pārāk liela, zaļa, ar pareizu vecā un jaunā līdzsvaru, ar skaistām priekšpilsētām. Man patīk vēsture un kultūra, es jau sen sapņoju izveidot savu muzeju. Kad biju maza, es bieži klausījos vectēva stāstos par viņa radiniekiem no Rīgas un par darbu latviešu komūnā pie Krasnogorskas. Arī tā ir daļa vēstures, tikai nu jau ģimenes vēstures," klāstīja Modes muzeja veidotāja Nataļja Muzičkina.

Modes muzejā ikvienam būs iespēja meklēt atbildi uz jautājumu, kas īsti ir mode – dārga kaprīze, tieksme pēc skaistā, statusa apliecinājums vai varbūt pašizpausmes veids. Modē atspoguļojas gaume, estētiskie priekšstati, sadzīves ieradumi, maldi, dīvainības un kaislības – viss, kas veido laikmeta kultūras trauslo un skaisto audumu.

Modes muzejs Rīgā tiks atklāts ar izstādi "30. gadu elegance", kurā būs apskatāmi tērpi un aksesuāri no modes vēsturnieka Vasiļjeva kolekcijas un būs iespēja uzzināt ko vairāk par šo laikposmu, ko mēdz dēvēt arī par "pirmskara šiku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!