Foto: DELFI.lt

Trešdiena, 1. februāris, ir pēdējā diena, kad Viļņā apmeklētājiem ir iespējams aplūkot padomu gados celtā un savulaik ļoti populārā kinoteātra "Lietuva" telpas pašreizējā izskatā. Drīzumā šī teritorija tiks nožogota, vecā ēka nojaukts un jau martā pēc pazīstamā amerikāņu arhitekta Daniela Lībeskinda projekta sāks būvēt Viļņas Modernās mākslas centru, raksta "Delfi.lt".

Daniels Lībeskinds ir dzimis Polijas ebreju ģimenē, 13 gadu vecumā ar vecākiem pārcēlies uz Izraēlu, bet pāris gadus vēlāk uz ASV. Slavenā arhitekta pazīstamāko darbu vidū ir Ebreju muzejs Berlīnē, Ņujorkas 11. septembra upuru memoriāls, Denveras mākslas muzejs un daudzas citas nozīmīgas ēkas pasaulē.

Kā medijiem paudusi topošā mākslas centra direktore Milda Ivanauskaite, plānots, ka jaunais muzejs tiks pabeigts līdz 2018. gadam, bet pirmā izstāde apmeklētājiem būs pieejama 2018. gada otrajā pusē.

Kā paudis arhitekts Lībeskinds, viņš centies strādāt tā, lai šis muzejs piesaistītu ne tikai pārliecinātus mākslas cienītājus, bet arī plašāku sabiedrību, īpaši ģimenes ar bērniem. Kompaktā triju stāvu celtne ar plašu jumta terasi būs veidota tā, lai nepaceltos pāri apkārtējai apbūvei, bet muzeja apkārtne ar zālājiem, apstādījumiem un bērnu laukumu varētu kļūt par iecienītu satikšanās vietu.

Muzeja ieceres autors ir ķīmiķis, miljonārs un mākslas kolekcionārs Viktors Butkus – kopā ar sievu Danguoli pirms vairākiem gadiem izveidoja nodibinājumu "Modernaus meno centras", bet 2014.gadā pārdeva savas akcijas kompānijā "Fermentas International" un daļu naudas nolēma atvēlēt muzeja izveidei.

Muzejā būs aplūkojama Butkus ģimenes kolekcijā, kurā ir darbi sākot no 1960 gadiem līdz pat mūsdienām. Kopumā kolekcijā ir 4300 dažādu mākslas darbu.

Ēkā būs viena liela un viena mazāka izstāžu zāle, darbosies kafejnīca, bet pirmā stāvā hallē varēs rīkot pasākumus, kas apmeklētājiem būs pieejami bez ieejas maksas.

Lielajā zālē ekspozīcija tiks mainīta reizi pusgadā, mazajā - biežāk, cenšoties iepazīstināt skatītājus ar iespējami plašāku lietuviešu mākslinieku spektru, bet ar laiku Modernās mākslas centrā varētu tikt eksponēti ne tikai Butkus privātkolekcijas darbi vien.

Muzejs tiks celts tikai par privātiem līdzekļiem. Paredzamās darbu izmaksas ir aptuveni pieci miljoni eiro.

1965. gadā celtajā kinoteātra ēkā vēl 1. februārī notiek pēdējās ekskursijas, kuru laikā var aplūkot gan 1997. gadā kapitāli rekonstruētās telpas, gan vairākus īpaši šai vietai radītus vai pielāgotus mākslas darbus.

Kinoteātrī "Lietuva" padomju gados tika rādītas jaunākās un populārākas filmas, gadā to apmeklēja vairāk nekā 1,84 miljoni skatītāju. Pēc Lietuvas neatkarības atjaunošanas tur tika rīkoti festivāli, tikšanās ar pasaulslaveniem režisoriem un citi pasākumi.

Rekonstrukcijas laikā kinoteātris tika aprīkots ar pasaules standartiem atbilstošu video un audiotehniku un vēl šā gadu tūkstoša sākumā pulcēja nekomerciālā kino cienītājus. Taču 2002.gadā kinoteātris darbību beidza un 2005.gadā pēc vairākus gadus ilga privatizācijas procesa tika pilnībā slēgts.

Ēku nopirka firma "Rojaus apartamentai" ("Paradīzes apartamenti"), kas plānoja šai vietā celt dzīvokļus un komerciālas telpas un solīja iekārtot arī kinozāles. Plāni nojaukt kinoteātri 2006.gadā izraisīja Viļņā veselu protestu vilni, un vairākus gadus uzņēmēji tiesājās ar protestētājiem par kaitējuma atlīdzināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!