Foto: Publicitātes foto

Kā ik gadu, arī šogad vairākas filmas, kas tiek demonstrētas kinofestivālā "Baltijas pērle", tiek nominētas prestižajām Eiropas kinoakadēmijas un "Oskara" balvām. Viena no tām šogad ir ungāru filma "Durvis" ("The Door"), kuru Ungārija izvirzījusi 2013. gada "Oskara" nominācijai kategorijā "Labākā ārzemju filma".

Filmas režisors ir kino klasiķis, leģendārā "Mefisto" (1982. gadā šī filma saņēma "Oskara" balvu un 11 citas godalgas; galvenajā lomā – Klauss Marija Brandauers) radītājs Ištvāns Sabo.

"Gluži tāpat kā savulaik "Mefisto", arī "Durvis" ir kinodrāma par varu visplašākajā nozīmē, attiecībām ar varu, kārdinājumu un ilūzijām. Lai pilnvērtīgi uztvertu šo filmu, jābūt ne tikai laba kino cienītājam, bet arī austrumeiropietim, kurā ieausta vēsturiskā atmiņa," filmu raksturo kinofestivāla "Baltijas pērle" veidotāji.

Izdrukā kinofestivāla ‘Baltijas pērle’ seansu plānu

Filmā "Durvis" galvenajā lomā redzama izcilā britu aktrise, "Oskara" balvas laureāte Helēna Mirrena. Viņa filmā spēlē tandēmā ar vācu aktrisi Martinu Gedeku.

Filma veidota pēc Magdas Sabo 1987. gadā izdotā romāna ar tādu pašu nosaukumu. Romāns "Durvis"| tulkots vairāk nekā trīsdesmit valodās.
Pati Helēna Mirrena mājkalpotājas Emerenkas lomu atzīst par vienu no sarežģītākajām visā aktrises karjerā: "Šajā tēlā nācās burtiski iemiesoties, ar tēlošanu vien bija daudz par maz." Kāpēc režisors izvēlējās tieši Mirrenu? "Aktiera darbs ir profesija. Ja esi labs audzēknis, vari iemācīties daudz, bet to, uz ko spējīga Helēna Mirrena, apgūt nav iespējams. Ar šādu spēku jāpiedzimst," apgalvo Ištvāns Sabo. Viņa virsmērķis bijis likt skatītājiem ieraudzīt aktieru talantu un stāstus, kas nolasāmi viņu sejās.

Slavena literāte, kurai savā daiļradē jārēķinās ar sešdesmito gadu politisko situāciju un cenzūru, pieņem darbā anarhistisku mājkalpotāju, un ar šo brīdi pajūk ierastā dzīves kārtība. Daudzslāņainajā sižetā spriedzes un noslēpumu ir pārpārēm, līdz pienāk brīdis, kad visas rūpīgi sargātās durvis paveras... Kaisles caurstrāvots, teicami darināts kinodarbs par kultūras un sociālo stāvokļu bezdibeņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!