Foto: Ambra Vernuccio

Dailes teātrī šī gada 10., 11. un 12. aprīlī ar iestudējumu "Džungļu grāmata: pārrakstīta" pirmo reizi Latvijā viesosies ievērojamais laikmetīgās dejas horeogrāfs Akrams Hans. Latvija skatāmā izrāde ir jaunākais viņa iestudējums, kas domāts visai ģimenei.

"Balets "Džungļu grāmata: pārrakstīta" ir kā balzams dvēselēm. Tas nav tikai iespaidīgs laikmetīgās mākslas paraugs. Tas ir jauns redzējums, pārskatot vēstures kanonus. Tas ir manifests," tā par iestudējumu raksta viesizrāžu organizatori. Viņi norāda, ka Akrams Hans savu "Džungļu grāmatu" sācis izdomāt arī atminēdamies sevi, desmitgadīgo dejotāju; mīlēdams Kiplingu un Disneja multeni; domādams par saviem bērniem, ar kuriem viņam ir interesanti apspriest visu, kas notiek mūsdienu pasaulē.

Akrama Hana vecāki 1974. gadā emigrēja uz Lielbritāniju, bēgot no karadarbības, kas plosīja Indostānu; viņi jau gaidīja dēlu, un mazulis nāca pasaulē Vimbldonā. Kā norāda viesizrāžu rīkotāji, viss Hana radošais rokraksts ir divu viņam vienlīdz tuvu kultūru – Āzijas un Eiropas – sintēze. Jau bērnībā apguvis klasisko indiešu tempļu deju kathaku, Akrams Hans iestājās Ziemeļanglijas Laikmetīgās dejas skolā (Northern School of Contemporary Dance) Līdsā un to absolvēja ar augstāko vērtējumu mācību iestādes vēsturē.

Foto: Ambra Vernuccio

Arī uz skatuves viņš kāpa jau bērnībā – kā Mauglis Londonas Indiešu dejas akadēmijas izrādē. 13 gadu vecumā piedalījās kulta iestudējumā – Pītera Bruka deviņas stundas ilgajā "Mahābhāratā" un filmējās tās TV versijā. Vēlāk pilnveidoja meistarību De Monfora universitātē Leičesterā un sadarbojās ar izcilo beļģu dejotāju un horeogrāfi Annu Terēzi de Kiersmākeri.

19 gadu vecumā, noskatījies ievērojamo baletdejotāju Mihaila Barišņikova un Rūdolfa Nurejeva ierakstus, aizgājis uz pirmo nodarbību pie stieņa cerību pilns, gatavs iekarot sirdis… "Sanāca otrādi," tagad Akrams Hans smejas. "Tā beidzās mana baleta karjera. Un sākās baletmeistara karjeras ceļš." Vispirms viņš pētīja iespējas, ko dod paša ķermenis, un veidoja solo numurus tikai sev. Pēcāk nodibināja laikmetīgās dejas kolektīvu "Akram Khan Company" – mainot tā sastāvu no projekta uz projektu, no tūkstošiem pretendentu izvēloties vislabākos, vistalantīgākos dejotājus.

Šā gadsimta sākumā Hans jau bija saņēmis visas iespējamās britu kritikas balvas, bet Elizabete II viņam pasniedza Britu Impērijas ordeni. Dižā franču balerīna Silvija Gijēma vērsās pie Akrama ar lūgumu radīt kaut ko viņai – "rezultātā es nonācu līdz izpratnei par klasisko baletu un klasisko ķermeni tajā". 2019. gadā, 45 gadu vecumā, Akrams Hans paziņoja, ka galvenās lomas vairs neuzņemsies.

"Akrama Hana pielūdzēju armija ir milzīga. Daži sajūsmināti seko viņam kopš pirmajām izrādēm. Citi ir redzējuši un uz mūžu iemīļojuši viņa "Žiželes" horeogrāfisko versiju. Daži iet vēl tālāk – pasludinot Akramu Hanu par dejojošo guru, jaunā garīguma Skolotāju," tā par mākslinieku raksta viesizrāžu organizatori.

Biļetes uz izrādēm nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!