Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Šī gada 25. martā, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra Lielajā zālē notika Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) kongress, kurā atkārtoti par LTDS valdes priekšsēdētāju ievēlēts esošais biedrības vadītājs Ojārs Rubenis.

Kā “Delfi” vēsta LTDS pārstāvis Ričards Vorobjovs, kongresā LTDS biedri iepazinās ar biedrības valdes priekšsēdētāja Ojāra Rubeņa pārskatu par LTDS pēdējo trīs gadu darbību, apstiprināja revīzijas komisijas ziņojumu, kā arī ievēlēja LTDS valdi turpmākajiem trīs gadiem.

Kongresa dalībnieki apstiprināja biedrības Pārstāvju sapulci 41 biedra sastāvā, kas atkārtoti par LTDS valdes priekšsēdētāju uz turpmākajiem trīs gadiem amatā ievēlēja esošo biedrības vadītāju Ojāru Rubeni.

LTDS valdē uz turpmākajiem trīs gadiem tika ievēlēti: Evita Ašeradena (Valmieras drāmas teātris), Dana Bjorka (Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris), Gundars Āboliņš (Jaunais Rīgas teātris), Līga Ulberte (Latvijas Kultūras akadēmija), Egils Melbārdis (Latvijas Nacionālais teātris), Anna Sīle (Dirty Deal Teatro), Gints Andžāns (Dailes teātris) un Kaspars Kārkliņš (Liepājas teātris).

LTDS revīzijas komisijā tika ievēlēti: Gatis Strads, Arnita Jaunzeme, Juris Bartkevičs.

Kongresā ar līdzziņojumiem piedalījās Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone, Latvijas Profesionālo aktieru apvienības valdes loceklis Januss Johansons, Latvijas Radošo savienību padomes valdes locekle Maija Pavlova.

Kongresu vadīja LTDS līdzšinējā valdes locekle un Latvijas Nacionālā teātra aktrise Daiga Gaismiņa. Kongresā piedalījās 230 biedri vai pilnvarotie biedri.

Izvērtējot teātra mākslas nozares attīstību trīs gadu ietvarā, LTDS kongress aicināja vērst uzmanību uz vairākiem būtiskiem, nozarei aktuāliem jautājumiem, ko kongresa dalībnieki ietvēra rezolūcijā (redakcijas komisija: Līga Ulberte, Anna Sīle, Evita Ašeradena).

Kā pirmais aktuālais punkts rezolūcijā minēts finansējuma palielinājums nozarei.

Starpkongresu pārskata periodā kopš 2021. gada februāra kultūras nozare Latvijā saskārusies ar diviem globāla mēroga ekonomiskiem un politiskiem izaicinājumiem: finansiāli un emocionāli smago Covid-19 pandēmijas ietekmi uz kultūras nozari kopumā un teātra jomu konkrēti un Krievijas izraisītā kara Ukrainā sekām.

Lokāls finansiāls pārbaudījums Latvijas teātrim bijis vairāku teātra ēku (Jaunā Rīgas teātra, Valmieras teātra un Latvijas Leļļu teātra) ieilgušais renovācijas un pārbūves process, kas daļēji joprojām turpinās, ilgstoši neļaujot šo teātru trupām strādāt pilnvērtīgi.

“Turpinot dažādos veidos atbalstīt Ukrainas iedzīvotājus, tai skaitā, nozares kolēģus un apzinoties neatliekamās valstiskās prioritātes aizsardzības jomā kaimiņvalstī notiekoša kara apstākļos, tomēr aicinām palielināt finansējumu kultūrai kā jebkuras sabiedrības garīgā fundamenta veidotājai. Mērķtiecīgs un prognozējams finansiālais atbalsts profesionālajai skatuves mākslai, tai skaitā, nevalstiskajā sektorā, paredzot, ka atalgojums nozares visu profesiju darbiniekiem valsts, pašvaldību un nevalstiskajās institūcijās (teātros, izglītībā un pētniecībā) nedrīkst būt zemāks par vidējo atalgojumu valsts sabiedriskajā sektorā, ir tikai minimums, lai saglabātu jau nozarē strādājošos profesionāļus un turpinātu attīstību,” teikts rezolūcijā.

Kā otrais punkts minēts likumdošanas pilnveide. LTDS aicina Kultūras ministriju veikt detalizētu teātra nozares statistiku un kartēšanu, lai uzsāktu konkrētos datos balstītu, mērķtiecīgu darbu pie likumdošanas izmaiņām, kas sekmē teātra nozares attīstību un pilnveidi. Kā prioritārie uzdevumi nosaukti: profesionālās skatuves mākslas skaidras stratēģijas izstrāde, kā arī diskusijas par aktieru terminētajiem darba līgumiem uzsākšana, uzklausot visu iesaistīto pušu argumentus un meklējot optimālus, juridiski un ētiski korektus risinājumus.

Trešais rezolūcijā minētais punkts ir nozares iekšējās attīstības perspektīvas

Lai veicinātu skatuves mākslas nozares iekšējās ekosistēmas daudzveidīgu attīstību, LTDS turpinās pilnveidot: nozares aktuālās informācijas apriti; profesionālā teātra kvalitatīvo izvērtēšanas procesu jauniestudējumu skatē “Spēlmaņu nakts”; organizācijas biedru līdzdalības procesu, veicinot esošo LTDS biedru lielāku iesaisti lēmumu pieņemšanā un jaunu biedru piesaisti; tālākizglītības projektu attīstību.

Iecerēts uzsākt arī mērķtiecīgu darbu ar jauniešiem Latvijas skolās, lai paplašinātu potenciālo teātra skatītāju loku.

Ceturtais un noslēdzošais rezolūcijas punkts ir par starptautisku sadarbība teātra jomā

Īstenojot ar Kultūras ministriju noslēgto līdzdarbības līgumu, LTDS ir uzsākusi un apņemas turpināt: kopā ar nozari rīkot Latvijas teātra izrāžu skati ārvalstu teātra profesionāļiem, lai veicinātu starptautisko kontaktu un sadarbību veidošanos; uzturēt elektronisko vietni www.ltds.lv angļu valodā, nodrošinot aktuālu informāciju par Latvijas teātra norisēm starptautiskai auditorijai; uzturēt un atjaunot informāciju elektroniskajā vietnē www.ltds.lv par starptautiskiem teātra notikumiem, izglītības un finansējuma iespējām; aktīvi līdzdarboties Latvijas teātra atpazīstamības veicināšanai starptautiskajā vidē.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!