Foto: Publicitātes foto
Latvijas Jaunā teātra institūta un slovēņu partneru kopproducētā izrāde "Show Your Face!" 24.janvārī ar latviešu aktieriem Andri Kalnozolu, Gintu Širmeli-Širmani, Mārci Lāci un mūziķi Uģi Vītiņu atgriezās no gandrīz mēnesi garas turnejas pa ASV pilsētām Ņujorku, Čikāgu, Mineapoli un Losandželosu, kur pēc viesizrādēm saņēmuši virkni pozitīvas atsauksmes, portālu "Delfi" informē Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāvji.

No 2011. gada 6. janvāra līdz 23. janvārim "Show Your Face!" komanda sniedza trīspadsmit izrādes amerikāņu publikai un viesojās četros ietekmīgos ASV mākslas un teātra centros, kuru programmās pārstāvēja Eiropas jauno teātri līdz ar vairākām atzītām kompānijām no Francijas, Vācijas u.c.

"Show Your Face!" uzsāka turneju ar trīs izrādēm Mineapoles "Walker Arts Center" izrāžu programmā "Out There 2011: New European Performance", kas bija veltīta "nākotnei, ko iezīmē jaunā Eiropas teātra māksla". Tālāk sekoja turnejas lielākais pārbaudījums – Ņujorkas skatuve leģendārajā "La Mama" teātrī vienā no pilsētas progresīvākajiem teātra festivāliem "Under The Radar". Turklāt tieši tajās festivāla dienās norisinājās lielākā un nozīmīgākā laikmetīgai skatuves mākslai veltītā konference Amerikā APAP (Association of Performing Arts Presenters), nodrošinot izrādei papildus publicitāti un ļoti profesionālu auditoriju. Pēc Ņujorkas "Show Your Face!" viesojās Čikāgas Modernās Mākslas muzeja MCA (Museum of Contemporary Art) rīkotajā "Global Stage" programmā un noslēgumā – lidojums pāri kontinentam uz Amerikas rietumkrastu, lai sniegtu piecas izrādes Losandželosas mūsdienu mākslu centrā REDCAT, arhitektoniski ievērojamā celtnē - Volta Disneja Koncertzālē (Walt Disney Concert Hall).

Jau pirmās pozitīvās recenzijas un publikas atsaucība Mineapolē apliecināja, ka amerikāņu publika saprot un novērtē šo objektu un fiziskā teātra manierē veidoto izrādi, kur galvenajā lomā ir bērnu kombinezons un kas stāsta par cilvēku bez sejas un viņa ceļojumu cauri laikam un Austrumeiropai svarīgu vēsturisko pieredzi. Pēc Ņujorkas, kur, kā atzīst projekta latviešu dalībnieki, viņi nospēlēja labāko turnejas izrādi, prese rakstīja: "Kas gan būtu domājis, ka lelle nospēlēs godīgāko izrādi, kādu gadiem nav nācies redzēt teātrī?" (The Dance Insider). Amerikāņu prese kopumā ļoti cildināja izrādes enerģisko, izteiksmīgo ansambli, uzsverot tieši trīs latviešu jauno leļļu aktieru meistarību, ātrumu un vieglumu, ar kādu viņi atdzīvināja visdažādākos priekšmetus un, sevišķi, galveno varoni – mazu, gaišzilu bērnu kombinezonu, piešķirot tam tik niansētas cilvēciskas emocijas, ka kādam Čikāgas kritiķim nācās atzīties: "Nespēju vairs šo noslēpumaino un ārkārtīgi skumjo "Show Your Face!" varoni izmest no galvas– lai arī tā ir tikai lelle, turklāt bez sejas!" (Chicago Tribune). Tāpat kritika pievērsa uzmanību izrādes lieliskajam muzikālajam noformējumam, kuru veidoja un izpildīja slovēņu grupa "Silence" un latviešu kopmonists un mūziķis Uģis Vītiņš.

Patīkami atzīmēt, ka vecie stereotipi domāšanā vairs nav aktuāli un amerikāņu prese ne reizi necentās skatīt "Show Your Face!" kā Austrumeiropas pieredzes produktu, bet vērtēja to kā gana interesantu Eiropas jaunā teātra piemēru un spožu leļļu un objektu teātra izrādi. Visā turnejas laikā izrāde "Show Your Face!" tika ļoti slavēta tieši par leļļu un objektu teātra elementiem un to virtuozo izpildījumu, kurā vislielākie nopelni ir aktieriem Andrim Kalnozolam, Gintam Širmelim-Širmanim un Mārcim Lācim.

Pēc viesturnejas ASV izrāde "Show Your Face!" jau ir saņēmusi ielūgumus viesoties Kanādā un Meksikā.

Izrāde "Show Your Face!", ko 2006. gadā kopīgi producēja Latvijas Jaunā teātra institūts un "Bunker" no Slovēnijas, apvieno latviešu objektu un leļļu teātra neatkarīgās apvienības "Umka.lv" māksliniekus Andri Kalnozolu un Gintu Širmeli-Širmani, aktieri un režisoru Mārci Lāci, mūziķi un komponistu Uģi Vītiņu, kā arī slovēņu fiziskā teātra "Betontanc" aktierus un grupas "Silence" mūziķus. Izrādes režisors ir viens no atzītākajiem Slovēnijas četrdesmitgadnieku paaudzes režisoriem Matjažs Pograjcs. "Show Your Face!" ir integrēta kustību un objektu teātra muzikāla izrāde, kas Latvijā tika nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā gada inovatīvākā izrāde, savukārt Slovēnijā tika nominēta gada labākajai izrādei un saņēma balvu par radošāko komandas darbu. Kopš pirmizrādes 2006. gada maijā Rīgā "Show Your Face!" vairākkārt ir viesojusies Slovēnijā un piedalījusies festivālos Vācijā, Nīderlandē, Portugālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!