Foto: LETA
Tuvojoties izstādes "Saules sistēmas perspektīva" noslēgumam, ceturtdien, 22. janvārī, plkst. 18.00 programmas "Ars Rezumē" ietvaros Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) būs vērojama horeogrāfes Simonas Orinskas un starpdisciplināro mākslu studijas "lDEA GNOSIS" suģestējošā laikmetīgās dejas performance "Cilvēka projekts".

Līdz 1.februārim LNMM izstāžu zālē Arsenāls ir apskatāma izstāde "Saules sistēmas perspektīva". Ekspozīcija apvieno vairāk nekā 70 autoru 163 radošas interpretācijas par ārējā un iekšējā kosmosa tēmu, kas risinātas dažādās mākslinieciskās izteiksmes formās - glezniecībā, grafikā, tēlniecībā, tekstilmākslā, fotogrāfijās, video un skaņas instalācijās, pat neparastās zinātniski tehnoloģiskās konstrukcijās.

Taču, kā vēsta pasākuma organizatori, visuma bezgalības tēmai pievērsusies arī dejas māksla. Kā debesu un esības noslēpumus var vizualizēt ar cilvēka ķermeņa plastiku, būs iespēja apbrīnot multidisciplinārā performancē "Cilvēka projekts" 22. janvārī.

Izrāde pēta mitopoētiskās domāšanas līmeņus laikmetīgā kontekstā - teiku un pasaku arhetipus, kristietības uzslāņojumus, viduslaiku teātra grotesku, metaforiski atspoguļojot cilvēka "tapšanu" un garīgās attīstības ceļu gadsimtu griežos, ziņo pasākuma pārstāvji.

Tāpat viņi uzsver, ka cilvēka sevis izziņa ir cieši savijusies ar Universa mīklām un indivīda skatījumu uz savu vietu tā sarežģītajā sistēmā. Lai varētu ieraudzīt jaunu ceļu, vispirms jāsastopas ar personiskajām ēnām. Buto dejas filozofija ietver arhaiskā pirmsākuma meklējumus caur ķermeņa izteiksmību.

"Savdabīgs "baltu buto" kļūst iespējams, radot "neo-mitoloģiju". Projekta radošajai grupai tas šķitis īpaši svarīgi mūsu globalizācijas laikmetā, kurā identitātes jautājumi iegūst arvien lielāku aktualitāti un nozīmību.

Latviešu teikās ap Cilvēka radīšanu noris cīņa starp Dievu (labais, viedais, garīgais) un Velnu (ļaunais, nesaprātīgais, materiālais). Katrs no viņiem cenšas iedvest Cilvēkā vairāk savu īpašību. Būdams "iemests" pasaulē, Cilvēks vienmēr atrodas duālā situācijā - starp sievišķo un vīrišķo, māti un tēvu, mītisko un reālo, labo un ļauno, garu un miesu, intuīciju un prātu, mīlestību un naidu, satikšanos un šķiršanos.

Kā mēs izjūtam šo eksistenciālo stāvokli, dzīvojot globalizācijas radītajā relatīvismā, - esot brīvi un arī ierobežoti? Cerams, ka performance "Cilvēka projekts" sniegs skatītājam būtiskas atskārsmes," prāto pasākuma organizatori.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!