Foto: Publicitātes foto
Šī gada vasara ir bagāts laiks uz krāšņiem kultūras pasākumiem. Augusta pirmajā daļā akadēmiskās mūzikas mīļus aicinām piedzīvot Jūrmalas festivāla, Mākslas festivāla "Cēsis 2020", kā arī Latvijas operas zvaigžņu koncertu cikla Latvijā un pasaulē "Kopā" pasākumus!

JŪRMALAS FESTIVĀLS. ALEKSANDRS ANTOŅENKO UN REINIS ZARIŅŠ. Noslēguma koncerts klātienē un tiešraidē

Šī gada "Jūrmalas festivāla" noslēguma koncertā, 4. augustā, uz Dzintaru koncertzāles skatuves satiksies divi pasaulslaveni Latvijas mūziķi – operdziedātājs Aleksandrs Antoņenko un pianists Reinis Zariņš. Programmā Riharda Vāgnera, Riharda Štrausa un citu Rietumeiropas klasiķu skaistākās solodziesmas.

Lai sniegtu iespēju baudīt koncertus daudz plašākai auditorijai, Dzintaru koncertzāle kopā ar mūziķi Jāni Šipkēvicu piedāvā skatīties koncertus attālināti ar interneta tiešraides starpniecību visā pasaulē. Jānis Šipkēvics interneta tiešraides vadīs no īpaši iekārtotas koncertstudijas, kurā viesosies dažādi mūziķi un sabiedrībā zināmi cilvēki.

Aleksandrs Antoņenko pēdējos desmit gados iekarojis pasaules ievērojamāko operteātru un koncertu skatuves, izdziedot teju 30 tenoru lomas. Jau kopš 2004. gada viņš ir kļuvis par starptautiski atzītāko Latvijas tenoru, kurš ar panākumiem debitējis Berlīnes operās, Drēzdenes Semperoper, Oslo un Stokholmas Karaliskajā operā, Ženēvas, Parīzes, Romas un Minhenes opernamos, Vīnes valsts operā, Londonas Koventgārdena un arī Ņujorkas Metropolitan teātrī.

Reinis Zariņš ir dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, spožs solists un prasmīgs kamermūziķis un konceptuālu starpmākslu projektu autors. R. Zariņš debitēja kā solists ar orķestri jau desmit gadu vecumā un vēlāk guva godalgas vienpadsmit starptautiskos pianistu konkursos. R. Zariņš ir horeogrāfiskā uzveduma "Gadalaiki" līdzautors, viens no "Trio Palladio" dalībniekiem un trīskārtējs Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts.

MĒMAIS MELNBALTAIS UN ŠOSTAKOVIČS. LNSO, Reinis Zariņš un Basters Kītons. Mākslas festivāls CĒSIS 2020

Šogad Mākslas festivāls "Cēsis 2020" ilgst no 25. jūlija līdz 28. augustam, piedāvājot skatītājiem programmu, kur iekļautas gan vizuālās mākslas izstādes, gan koncerti un performances, plaša kino un teātra programma. Tā atskaites punkts un balsts vienmēr bijusi dažādu mākslas žanru savstarpējā sinerģija.
Šogad festivāla uzmanības fokusā ir tieši skaņa, tāpēc 8. augustā "Cēsīs 2020" piedāvās arī brīvdabas notikumu "Mēmais melnbaltais un Šostakovičs". Koncertvakara pirmajā daļā skanēs Dmitrija Šostakoviča 1933. gadā komponētais Pirmais klavierkoncerts, ko raksturo bagātīgs un atjautīgs muzikālu citātu un parodiju izmantojums, sākot ar Ludviga van Bēthovena "Apasionātu" un beidzot ar dziesmiņu "Ak, mans mīļais Augustiņ". Koncerta pirmatskaņojumā klavieru solo spēlēja pats autors, bet 8. augusta vakarā būs iespējams dzirdēt izcilā virtuoza Reiņa Zariņa interpretāciju.

Vakarā otrajā daļā Artura Maskata un Andra Pogas mūzikas kompilācijas LNSO orķestrim saspēlēsies ar Bastera Kītona mēmo komēdiju "Šerloks jaunākais".

Līdzās Reinim Zariņam un Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim diriģenta Andra Pogas vadībā spēlēs arī daudzkārtējs Latvijas un starptautiska mēroga konkursu laureāts trompetists Jānis Porietis.

JĀNIS APEINIS UN PERĪNA MADEFA koncertā Melngalvju namā. Koncertcikls "KOPĀ"

Latvijas operas zvaigžņu koncertu cikla Latvijā un pasaulē "Kopā" ietvaros, 14. augusta koncertā Melngalvju namā skanēs ārijas un dueti no skaistākajām Dž. Verdi, Š. Guno, G. Doniceti, R. Leonkavallo un U. Džordano operām Jāņa Apeiņa un Perīnes Madefas izpildījumā. Pie klavierēm pianists Mārtiņš Zilberts. Koncertu būs iespējams vērot gan klātienē, gan arī interneta tiešraidē.

Publikas iemīļotais baritons Jānis Apeinis ir Latvijas Nacionālajā operas solists. Viņa repertuārā ir ļoti plašs operlomu klāsts. Pazīstamākās operas "Jevgēņijs Oņegins", "Karmena", "Dons Žuāns", "Trubadūrs", "Fausts","Pīķa dāma", "Seviljas bārddzinis" u.c. Kā viessolists Jānis Apeinis ir uzstājies arī Austrijas, Vācijas un Krievijas opernamos.

Jānis Apeinis ir A/S "Latvijas Gāze" Gada balvas Operai laureāts kā Labākais operas solists, kā arī nominēts Latvijas Lielajai Mūzikas balvai 2016 kategorijā Gada mūziķis. Dziedājis titullomu P. Čaikovska operā "Jevgeņijs Oņegins" Pēterburgas Mihaila teātra jauniestudējumā, kas 2013. gadā tika novērtēta ar Krievijas prestižo teātra balvu "Zelta maska".

Savukārt soprāns Perīne Madefa (Perrine Madeouf) ir Francijā dzimusī operdziedātāja, kas jau četrus gadus par savām mājām sauc Latviju. Viņa ir studējusi Nacionālajā Augstākajā dejas un mūzikas konservatorijā Lionā. Operā debitējusi jau 9 gadu vecumā, dziedot Grietiņas lomu Lionas operas izrādē "Ansītis un Grietiņa" maestro Kenta Nagano vadībā. Perīne Madefa ir vairākkārtēja starptautisko operdziedātāju konkursu laureāte (Plasido Domingo konkursā "Operalia" Veronā, kā arī Barselonā, Marseļā u.c.). Dziedātājai ir plašs operlomu repertuārs, turklāt māksliniece regulāri piedalās lielas formas vokāli simfoniskajos darbu atskaņojumos.

Jaunakās spilgtākās Perīnas Madefas uzstāšanās ietver Marķīzi del Podžo Dž. Verdi operā "Vienas dienas karalis" Verdi festivālā Buseto (Itālija), Margarētu Š. Guno operā "Fausts" kopā ar Ain Anger Mefistofeļa lomā Igaunijas Nacionālajā operā , Adeli Dž. Rosīni operā "Grāfs Orī" Rennas un Ruānas operās (Francija), kā arī titullomu – Blānšu Fr.Pulenka operā "Karmelīšu dialogi" Latvijas Nacionālajā operā.

"Kopā" ir Latvijas operas zvaigžņu klātienes un tiešraides koncertu cikls Latvijā un pasaulē. Izcilie Latvijas operas mākslinieki solo programmās viesosies skaistākajās Latvijas pilīs un kultūrvēsturiskajās vietās. Ekskluzīvajiem notikumiem, kuros uzstāsies arī brīnišķīgās Sonora Vaice, kā arī Marina Rebeka, būs iespējams sekot gan klātienē, gan tiešraidēs Latvijā un pasaulē.

Biļetes uz šiem un citiem vasaras krāšņākajiem koncertiem meklējamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetveikalā bilesuparadize.lv.

Koncerti tiek organizēti, ievērojot valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus un pasākuma apmeklētāju drošībai izsludinātās sanitārā protokola prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!