Foto: Publicitātes foto
Pēdējais vasaras mēnesis ir klāt, un vēl ir daudz vietu un kultūras notikumu ko paspēt apmeklēt! Pašā Bauskas sirdī notikumu pagalms "Pulsēta" aicina apmeklētājus uz deviņiem dažādiem pasākumiem trīs skaistās augusta nedēļas nogalēs; Saulkrasti līdz ar kvartetu "Quadra" un kamerorķestris "Kremerata Baltica" gaida septītajā kamermūzikas festivālā "Satikšanās Saulkrastos"; savukārt Kalnciema kvartāls piedāvā kultūras norišu burvību dažādām gaumēm galvaspilsētā.

Notikumu pagalms PULSĒTA

Notikumu pagalms "Pulsēta" izveidots, lai priecētu Bauskas iedzīvotājus un viesus ar daudzveidīgām kultūras pasākumu norisēm siltos vasaras vakaros pašā Bauskas sirdī - Kultūras centra pagalmā. Jau visas vasaras garumā šeit pulsē dzīvība – uzstājas latviešu mūziķi, notiek brīvdabas kino vakari, smieklu pilnas improvizācijas izrādes, kā arī citas kultūras norises dažādām gaumēm.

Trīs augusta nogales tiks piepildītas ar deviņiem dažādiem pasākumiem. Mūzikas vecmeistars Igo viesosies Pagalmā 7. augustā, kopā ar taustiņinstrumentālistu Juri Kristonu izdziedot zelta repretuāra dziesmas. 8. augustā turpat uzstāsies latviešu alternatīvā pop/rock grupa "Sudden Lights", kas ar savu neierasto skanējumu nu jau aizrāvusi daudzus klausītāju. Nākamās nedēļas ceturtdienā jeb 13. augustā "Pulsētu" ar uzlādējošām blūza kompozīcijām atdzīvinās "Latvian Blues Band". 14. augustā zīdainā tembra īpašnieks, mūziķis Chris Noah, indīrokā graciozi apvieno līpīgas melodijas ar romantiskiem dziesmu tekstiem. Augusta vidū, 15. datumā, divos vakara koncertos skatītājus priecēs vokālinstrumentālā grupa "Bekars", kas tika dibināta 2015. gadā un šogad pavasarī izdeva savu pirmo albumu "Sākums". Duets uz dažādām skatuvēm jau gandrīz divdesmit gadu garumā priecē klausītājus ar latviešu estrādes Zelta fonda dziesmā, Daiga Petkeviča un Normunds Jakušonoks, uz Pulsētas skatuves uzstāsies 20. augustā. 21. augustā Grupas "Dzelzs vilks" mūziķi Juris Kaukulis un Kaspars Tobis koncertā aicina klausīties kompozīcijas no dažādiem grupu "Dzelzs vilks" un "Jauno Jāņu orķestris" daiļrades posmiem. Savukārt 22. augustā skatītājiem tiks piedāvāta izrāde bērniem "Supermeitenes".

Satikšanās SAULKRASTOS

Saulkrasti aicina uz septīto kamermūzikas festivālu "Satikšanās Saulkrastos". Kamermūzikas festivāls Saulkrastos ir radoša darbnīca, kurā mūziķi un komponisti satiekas septīto gadu pēc kārtas, lai divu nedēļu garumā teju mājas muzicēšanas gaisotnē sagatavotu un klausītājiem piedāvātu īpašu kamermūzikas programmu. Īpaša festivāla vērtība ir jaundarbi, un šogad pasaules pirmatskaņojumu festivālam velta ekstravagantais Latvijas komponists Platons Buravickis. Festivāla īpašie viesi ir klavieru kvartets "Quadra" un kamerorķestris "Kremerata Baltica".

Festivāla atklāšanas koncertā 7. augustā klavieru kvartets "Quadra" ieskandinās jauno Yamaha flīģeli, atskaņojot Oskara Herliņa, kā arī Ludviga van Bēthovena skaņdarbus.

15. augustā notiks ierastais Saulrieta koncerts, šoreiz neparastā vietā, Koklīšu stāvlaukumā, kurā mūziķi apvienos spēkus, lai atskaņotu Žorža Enesku un Jura Karlsona darbus.

Īpašs būs festivāla noslēguma koncerts 16. augustā, kad pirmoreiz saulkrastiešus un pilsētas viesus ar savu spēli priecēs kamerorķestris Kremerata Baltica, pie klavierēm vairākkārtējs konkursu laureāts, pianists Rihards Plešanovs. Programmā Pētera Vaska un Filipa Glāsa, kā arī Ludviga van Bēthovena kompozīcijas.

Mūzikas svētkus 2014. gadā dibināja vijolniece Magdalēna Geka. Lai gan lielai daļai festivāla dalībnieku ikdiena noris dažādās pasaules koncertzālēs, joprojām nav mazinājusies vēlme priecēt saulkrastiešus un pilsētas viesus. Jau otro gadu festivāla mākslinieciskais vadītājs ir vijolnieks Konstantīns Paturskis, kamerorķestra Kremerata Baltica mūziķis.

Koncerti KALNCIEMA KVARTĀLĀ

Rīdzinieku un pilsētas viesu iemīļotajā vietā, Kalnciema kvartālā, augustā gaidāmi vairāki muzikālie notikumi. Jau 11. augustā, dienā, kad visas Olgas Latvijā svin vārdadienu, koncertā "Mana svētku diena" skatītājus gaidīs viena no zināmākajām Olgām Latvijā – Olga Rajecka, kas uzstāsies kopā ar Jāni Miltiņu (taustiņinstrumenti) un Tomasu Anču (čells) un izpildīs visu laiku labākās un publikas iemīļotas dziesmas.

Nedēļu vēlāk, 18. augustā, norisināsies Kalnciema kvartāla koncertsezonas "Rāmie šovi" kulminācija, kur skatītāji tiek aicināti uz Ievas Salietes, Matīsa Čudara, Jēkaba Nīmaņa un vokālās grupas Putni vēl nebijušu koncertu "Flower Power", kuru caurvij mīlestības un puķu tēma. Programmā, kas nonāks pie klausītājiem pirmo reizi, kā raibā puķu plavā ietverti tādi darbi kā popmūziķa Seal leģendārā dziesma "Kiss from the Rose", Mārtiņa Brauna kordziesma "Ziedu kompozīcija", 16. gs autoru madrigāli u.c. kompozīcijas jaunos, šim izpildītāju sastāvam tapušos aranžējumos.

25. augusta koncertā uz vienas skatuves satiksies Ingus Pētersons (balss), Jānis Lūsēns (klavieres), Jānis Lūsēns jun. (basa ģitāra), Marita Karpa (akordeons). Pēc ilgāka pārtraukuma mūziķi ir izveidojuši izlases koncertprogrammu, apvienojot kopā Jāņa Lūsēna dziesmas ar latviešu dzejas klasiķu Skalbes un Plūdoņa vārdiem, kā arī īpašu Ingum Pētersonam rakstītu dziesmu ciklu.

Savukārt uz vasaras noslēguma ballīti 27. augustā aicina grupa "Sudden Lights", kuras pašu rakstītajā mūzikā dominē poproka stilistika, kas papildināta ar nedaudz alternatīvu noskaņu. Lipīgas, viegli dejojamas melodijas, dažkārt pa kādai dvēseliski melanholiskai notij, kā arī jaunības degsme raksturo grupas skanējumu.

Skatītāju izvēlei visiem Kalnciema kvartāla kooncertiem ir pieejamas arī vietas pie galdiņa (galdiņš 2, 3 vai 4 personām) ar glāzi vīna.

Biļetes uz šiem un citiem vasaras krāšņākajiem koncertiem meklējamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetveikalā bilesuparadize.lv.

Koncerti tiek organizēti, ievērojot valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus un pasākuma apmeklētāju drošībai izsludinātās sanitārā protokola prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!