Foto: Publicitātes foto
Amsterdama satiekas ar Liepāju, klasika izskan simbiozē ar džeza mūziku un Raimonds Pauls satiekas uz vienas skatuves ar Ivetu Apkalnu, atskaņojot Gijas Kančeli, Semjuela Bārbera un Raimonda Paula skaņdarbus. Tik dažādi un reizē harmoniski muzikālie apvienojumi gaidāmi jau šonedeļ un pēdējā rudens mēneša vidū.

BALTIJAS SIMFONISKAIS FESTIVĀLS 2020

Krāsaini un krāšņi rudens mūzikas svētki - BALTIJAS SMFONISKAIS FESTIVĀLS. Trīs īpaši notikumi - audiovizuāli pārsteidzošais koncerts Čurļonis un džezs 22. oktobrī mūzikas namā Daile, bagātīgais kamermūzikas klāsts koncertā Tempus Balticus 28. oktobrī un mirdzošas klasikas pērles koncertā Čaikovskis un Sibēliuss 30. oktobrī Lielajā ģildē. Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris gaida atkalredzēšanās prieku un jaunas tikšanās ar Latvijas mūziķiem un draugiem no Lietuvas un Igaunijas.

Jau 22. oktobrī gaidāma klasiskās mūzikas un džeza simbioze, kur uzstāsies gan LNSO mūziķi, gan pazīstami džeza mākslinieki. Programmas pamatā ir lietuviešu ģēnija Mikaloja Konstantina ČURĻOŅA (1875-1911) 12 gleznu cikls "Zodiaks", kam Čurļoņa mazmazdēls Roks Zubovs, pianists Edgars Cīrulis un basists Jānis Rubiks piemērojuši Čurļoņa klavierdarbu aranžējumus džeza garā, piedaloties arī sitaminstrumentālistam Rūdolfam Dankfeldam.

28. oktobrī Tempus Balticus, paliekot uzticīgi trio sastāvam, šoreiz satiekas ar izcilo vijolnieci, starptautisku atpazīstamību guvušo Kristīni Balanas un nepārspējamo kamermūziķi, siltās un plašās balss īpašnieci Ievu Paršu. Viņu kopdarbs atklās Leimanes kamerisko eleganci un spilgto izdomu, Plakida dziesmu nepārspējamo burvību un Mediņa romantisko jūsmu. Mūsu ziemeļu kaimiņš, skandināviskais Tīrs atklāsies ar jaunības dienu miniatūru, bet lietuviešu minimālismu prezentē Kutāvičs. Programmas kodols – viens no Bēthovena jaunības dienu izcilākajiem kameropusiem, kas aizrauj ar graciozu eleganci un enerģisku vienkāršību.

Savukārt 30. oktobrī Baltijas mūziķu kopkoncertā varēsim uzzināt, kā Čaikovska Pirmais klavierkoncerts ieskanas jaunā, bet jau nobriedušā un atzītā pianista Luka Geņuša rokās. Netipiski introvertajiem somiem, Sibēliuss Otro atzinis par savas dvēseles atzīšanos, bet daži kritiķi to nodēvējuši par Somijas neatkarīgas simfoniju un sadzirdējuši tajā dižā Bēthovena atblāzmu. Savukārt igauniete Hirša savas ziemeļnieciskās mūzikas pasaulē ievelk lēni, bet pārliecinoši – pat ja sākumā grūti ļauties, beigās negribas to atlaist.

Ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi 2020

No 22. līdz 25. oktobrim Latgales vēstniecībā GORS jau piekto reizi notiks satikšanās ērģeļmūzikas festivālā "ORGANismi", kas šo gadu laikā kļuvis par neatņemamu GORS un Rēzeknes kultūras dzīves daļu. Festivāla mākslinieciskā vadītāja, ērģelniece Iveta Apkalna un GORS komanda katrā "ORGANismi" notikšanas reizē cenšas sarūpēt dažādu un īpaši festivālam gatavotu programmu. Šis gads nebūs izņēmums.

22. oktobra koncerta viesi – Austrijas mūziķi. Arfiste Jūlija Kristīne Lukana (Julia Christine Lukan) un ērģelnieks Valentīns Fjodorovs (Valentin Fheodoroff) koncertē kopā dažādās pasaules koncertzālēs jau piecus gadus. Unikālā duetā Johana Sebastiāna Baha, Sezāra Franka, Morisa Ravēla, Kloda Debisī un citu komponistu skaņdarbos vareno ērģeļu balsis savīsies ar trauslajām arfas skaņām.

Savukārt 24. oktobrī Maestro Raimonds Pauls un Iveta Apkalna pirmo reizi spēlēs kopā īpašā festivālam radītajā koncertprogrammā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Jāni Stafecki, atskaņojot Gijas Kančeli, Semjuela Bārbera un Raimonda Paula skaņdarbus.

ECSTATIC MUSIC VENTSPILS

14. un 15. novembrī Ventspilī, koncertzālē "Latvija", notiks otrais pārsteidzošās mūzikas festivāls "Ecstatic Music Ventspils".

Festivāla pirmajā dienā, 14. novembrī, uz koncertzāles skatuves satiksies māksliniece "Bec Plexus", viņas trio no Amsterdamas un Liepājas Simfoniskā orķestra sitaminstrumentālistu Martas Kauliņas un Māra Zīlmaņa duets "Percusstic Duo". Kopīgā performancē tiks atskaņotas "Bec Plexus" debijas albumā "STICKLIP" iekļautie nīderlandiešu un amerikāņu komponistu radītie skaņdarbi. Koncerta pirmajā daļā ar īpašu Kristofera Čerones (Christopher Cerrone), Rīnas Esmailas (Reena Esmail), Džonatana Bingema (Jonathan Bingham) un Donakas Denehī (Donnaca Dennehy) kamermūzikas programmu uzstāsies stīgu kvartets "NŌNA".

Festivālam turpinoties, 15. novembrī pirmatskaņojumu koncertā piedzīvos pazīstamās amerikāņu komponistes Sāras Kirklendas Snaideres (Sarah Kirkland Snider) darbs "Mesa apdraudētajiem" jeb 'Mass for the Endangered' Valsts Akadēmiskā kora "Latvija", festivāla ansambļa "Ecstatic Ensemble" un diriģenta Māra Sirmā sniegumā. Koncerta pirmajā daļā kvartets "Quadra" kopā ar viesmūziķi Konstantīnu Paturski (vijole) izpildīs Vidžeja Aijera (Vijay Iyer) darbu "Laiks, vieta, kustība" jeb 'Time, Place, Action'.

Biļetes uz šiem un citiem kultūras pasākumiem atrodamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetveikalā bilesuparadize.lv.

Koncerti tiek organizēti, ievērojot valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus un pasākuma apmeklētāju drošībai izsludinātās sanitārā protokola prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!