Foto: LETA

Pirmdien, 13. jūlijā, Dzintaru koncertzālē koncertēs klaviermūzikas virtuozs Ričards Klaidermans, kurš šogad dodas pasaules koncertturnejā, lielāko tās daļu veltot koncertēšanai Āzijā.

Latvija ir viena no tām retajām valstīm Eiropā, kur šovasar varēs baudīt romantiskā pianista uzstāšanos.

Nedēļu pirms koncerta "Delfi Kultūra" piedāvā interviju ar pazīstamo franču pianistu un aranžētāju.

Jūs esat veiksmīgākais pianists pasaulē - tas ir apstiprināts pat ar Ginesa pasaules rekordu. Kāda ir jūsu panākumu atslēga?

Patiesībā, kad es ierakstīju savu pirmo dziesmu - "Ballade pour Adeline" - 1977. gadā, abi mani producenti teica - ja mēs pārdosim 10 000 kopijas, mēs būsim ļoti laimīgi!

Tajā laikā mēs pat nevarējām iedomāties, ka es sāku dzīvot pirmās stundas no gara un īpaša perioda, kas turpinās līdz pat šodienai, un, cerams, turpināsies vēl.

Mani producenti Olivjē Tusēns un Pols de Senvils vienlaikus bija arī mani komponisti. Kopā mēs esam izveidojuši labu komandu. Esam laimīgi, ka tik daudziem cilvēkiem patīk mūsu darbi...

Jūs arī iepriekš vairākkārt esat koncertējis Latvijā. Vai atceraties ko īpašu no šīm reizēm?

Pirmo reizi Rīgā es uzstājos 1999. gada maijā Latvijas Nacionālajā operā. Tā ir prestiža vieta, kur uzstāties pirmo reizi. Pēc tam vairākas reizes esmu koncertējis Kongresu namā.

Rīgā man patīk vecpilsēta - senās mājas un bruģis. Atceros arī skatus uz upi, kas ir ļoti iespaidīgi.

Gaidāmais koncerts būs mana pirmā reize, kad uzstāšos Jūrmalā, un es ar nepacietību gaidu iespēju iepazīt šo pilsētu.

Kā jūs vērtējat mūzikas attīstību 21. gadsimtā? Kāda mūzika patīk jums pašam?

Es neesmu īsti iesaistīts "mūzikas industrijā". Tāpat kā visi pārējie, es klausos radio un skatos dažādus šovus televīzijā. Liela daļa šobrīd aktuālās mūzikas ir paredzēta jaunākajām paaudzēm, piemēram, "R'n'B" žanrs, un es neesmu eksperts šāda tipa mūzikā, taču daudzi jauni dziedātāji piedāvā jaunas balsis un dziesmas - ir daudz lielisku jaunpienācēju!

Patiesībā esmu džeza, īpaši "fusion" džeza fans. Izbaudu Čika Koreas, Mišela Petručiani, Herbija Henkoka, Peta Metenija mūziku.

Ja jums pašam būtu jāizveido savas mūzikas Top3, ko jūs tur iekļautu?

Es minētu "Ballade pour Adeline" kā šī topa pirmo kompozīciju. Šis ieraksts man deva lielisku iespēju sākt manu karjeru un noteikti ir pelnījis būt numur viens. Kā nākošās es minētu "Concerto For a Young Girl" un "L for Love". Starp citu, es spēlēšu šīs trīs tēmas arī koncertā Jūrmalā.

Vai jūsu karjerā ir kas tāds, ko pašlaik - ar pieredzējuša mūziķa acīm - jūs noteikti darītu citādi?

Es nekad neesmu plānojis savu karjeru. Lietas pašas atnāk pie manis. Liktenim ir bijusi nozīmīga loma manā dzīvē. Es noteikti nenožēloju savu karjeru un vēl jo vairāk veidu, kādā tā attīstījās.

Vai ir kāda vieta pasaulē, kur jūs vēl neesam spēlējis, bet vēlētos to darīt nākotnē?

Ir viens kontinents, kur es nekad neesmu spēlējis: tā ir Āfrika... izņemot Dienvidāfriku.

Astoņdesmitajos gados, es saņēmu daudzus piedāvājums uzstāties dažās no Āfrikas valstīm, bet es biju tik aizņemts.... pārāk aizņemts, lai brauktu uz turieni un uzstātos tur. Es to nožēloju. Ir arī citas valstis - piemēram, Azerbaidžāna vai Mongolija, kur es vēlētos uzstāties... Esmu pārliecināts, ka būtu daudz cilvēku, kas nāktu uz maniem koncertiem arī tur.

Fotogalerijā: Mirkļi no Ričarda Klaidermana uzstāšanās Rīgā 2011. gadā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!