Foto: Gints Ivuškāns

Ceturtdien, 4. aprīlī, kinoteātrī "Splendid Palace" Latvijas pirmizrādi piedzīvoja filmu studijā "Mistrus Media" veidotā režisora Dāvja Sīmaņa filma "Marijas klusums" par pazīstamo aktrisi Mariju Leiko. Svinīgais notikums pulcēja gan filmas komandu, gan radošās nozares pārstāvjus.

Viesu vidū bija dzejniece Māra Zālīte, Latvijas Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, kinorežisori Dzintars Dreibergs, Pauls Ķesteris, Uģis Olte, Ilona Brūvere, Pēteris Krilovs, Ivars Seleckis un citi kino nozares profesionāļi. Pirmizrādi noskatījās arī teātra režisore Māra Ķimele, bijušais Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins, kā arī kādreizējais Jaunatnes teātra mākslinieciskais vadītājs Ādofs Šapiro.

Pasākumu pagodināja arī NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, diplomāte Baiba Braže un daudzi citi.

Pirmizrādi svinēja visa filmas komanda ar Dāvi Sīmani un galvenās lomas atveidotāju Olgu Šepicku priekšgalā. Filmu uz lielā ekrāna noskatījās arī filmā redzamie aktieri Ģirts Ķesteris, Artūrs Skrastiņš, Vilis Daudziņš, Gatis Maliks, Inese Kučinska un citi.

Foto: Gints Ivuškāns

Par godu pirmizrādei "Splendid Palace" foajē bija aplūkojams mākslinieces Aleksandras Beļcovas gleznotais Marijas Leiko portrets, bet pašu seansu ievadīja Latvijā uzņemta mēmā kino filma ar Leiko viena no lomām. Tradicionāli filmu pavadīja tapiera klavierspēle.

Kā vēstīts iepriekš, filma "Marijas klusums" ir vēsturiska drāma, kas atspoguļo slavenās teātra un kino aktrises Marijas Leiko dzīvesstāstu un vēsta par viņas dzīves pēdējiem gadiem, kad aktrise dodas uz Padomju Savienību, lai rūpētos par mazmeitu, un kļūst par Staļina iniciētās latviešu iznīcināšanas akcijas liecinieci un upuri.

"Man ir bijis tas gods strādāt ar izcilāko filmēšanas grupu, kas filmas labad atdeva dvēseli un pašaizliedzīgi palīdzēja tai tapt, – par to būšu mūžam pateicīgs! Sākotnēji bija iecere veidot vēsturisku filmu, bet tas dīvainā un traģiskā veidā sakrīt ar mūsdienām. Teju katram, skatoties šo filmu, būs iespēja ieraudzīt pavedienus, kas saista vēsturi un tagadni, un sajust pēcgaršu, ka nedrīkst ļauties nogurumam, kas bieži vien mūs pārņem saistībā ar karu Ukrainā," norāda filmas režisors Dāvis Sīmanis.

Filma bija iekļauta 74. Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla Foruma programmā, kuras veidotāji norāda – "Marijas klusums" ir vēsturiski precīza un vienlaikus politiski aktuāla filma, sava veida brīdinājuma šāviens tam, kādas sekas var izraisīt autoritāro režīmu terors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!