Foto: Kadrs no filmas "Šērmana maršs"

Rīgas Pasaules filmu festivāls norisināsies no 25. līdz 28. aprīlim kinoteātrī "Kino Bize". Festivāla īpašais viesis būs slavenais amerikāņu "cinéma vérité" dokumentālā kino režisors un Hārvardas Universitātes profesors Ross Makelvijs (Ross McElwee), kurš iepriekš Latvijā viesojās 1990. gadā, neilgi pirms Padomju Savienības sabrukuma. Pēc filmu seansiem būs jautājumu un atbilžu sesijas ar Latvijas filmu veidotājiem un skatītājiem, portālu "Delfi" informē "Kino Bize" pārstāvji.

Ross Makelvijs apguva dokumentālo kino “cinéma vérité” laikmeta sākumā. Viņa filmas apskata tādas universālas tēmas kā vecāku attiecības ar bērniem, attiecības ģimenē un paaudžu konfliktus, eksistenciālus jautājumus par dzīvi un nāvi, kā arī mīlestību uz kustīgo attēlu kā mierinājumu, pieredzot zaudējumu un nāvi. Stāstījuma fonā viņš iepazīstina ar raksturīgajiem naratīviem no ASV dienvidiem, kurus vajā atmiņas par pilsoņu karu, nacionāllepnums un konservatīvisms, vēsta festivāla rīkotāji.

Festivāla retrospekcijas programmā iekļautās Makelvija dokumentālās filmas pēta viņam pazīstamas vietas un personas, izmantojot materiālus ar ierakstītiem fragmentiem no viņa dzīves – “Kaut kāda saistība ar mūri” (Something to Do with the Wall, 1991), “Nenoteikts laiks” (Time Indefinite, 1993), “Spožās lapas” (Bright Leaves, 2003), kā arī viņa slavenākā filma “Šērmana maršs” (Sherman’s March, 1986), kas ieguvusi Sandensas kinofestivāla balvu par labāko dokumentālo filmu, kā arī 2000. gadā tika atlasīta saglabāšanai Kongresa bibliotēkā kā kulturāli, vēsturiski vai estētiski nozīmīga filma.

Svētdien, 28. aprīlī, norisināsies meistarklase “Dokumentālais kino pēc 30 gadiem”, kurā režisore Kristīne Briede sarunāsies ar Rosu Makelviju par viņa filmogrāfiju un darbu mijiedarbi ar notikumiem dzīvē. Makelvijs piedalījās 1990. gadā rīkotajā Roberta Flaertija seminārā, kas norisinājās Jūrmalā, pulcinot Padomju un ASV filmu veidotājus vienā telpā. Rīgas Pasaules filmu festivāla ietvaros būs arī unikāla iespēja atskatīties uz šo nozīmīgo notikumu, lai padziļināti pievērstos dokumentālā kino vēsturei un atzīmētu Latvijas būtisko lomu starptautiskajā dokumentālistu vidē.

Festivāla pamatprogrammā ar nosaukumu “Dzīve” tiks iekļautas filmas, kas interesējas par to, kā būt dzīviem. Darbi, kuros mazāk jūtams skaidri definēts stāstījums un varoņi, situācijas dramatisms, īpaši notikumi, bet drīzāk filmas, kurās tiek pavērts logs uz kādas personas vai grupas sadzīvi, pievērš uzmanību ikdienā svarīgajam, fokusējas uz pieredzi, sensitivitāti un ziņkāri. Šīs programmas ietvaros tiks reflektēts nevis par jautājumiem, kas mēs esam, bet drīzāk – kas mums ir svarīgi un kas dod mums sparu dzīvot? Lielākā daļa no atlasīto filmu režisoriem viesosies Rīgā un klātienē piedalīsies sarunās pēc seansiem.

Ceturtdien, 25. aprīlī, pulksten 18 festivāls tiks atklāts ar igauņu režisores Līsas Nimikas filmu "Saules pulkstenis" (“Sundial”, 2023). Filma “Saules pulkstenis” aicina skatītājus mierīgā ceļojumā pa gleznainajām Igaunijas lauku ainavām Krievijas pierobežā. Meditatīvajā filmā iemūžināta vienkāršība un miers, kas piemīt tiem, kuri izvēlējušies atrasties tālu no pilsētas dzīves burzmas, rodot piepildījumu dzīves vienkāršībā.

Plašāka informācija par programmu pieejama “Kino Bize” mājaslapā, kā arī Rīgas Pasaules filmu festivāla un “Kino Bize” sociālajos tīklos.

Programma:

Ceturtdien, 25. aprīlī


Pulksten 18 - Festivāla atklāšana. Saules pulkstenis / Sundial (2023)
Pulksten 20 - Retrospekcija. Šērmana maršs / Sherman’s March (1986)

Piektdien, 26. aprīlī

Pulksten 16 – Īsfilmu programma "Transformācijas"
Pulksten 18 – Retrospekcija. Nenoteikts laiks / Time Indefinite (1993)
Pulksten 21 – Apdzīvotais vulkāns / An Inhabited Volcano (2023)

Sestdien, 27. aprīlī

Pulksten 10 – Īsfilmu programma "Starp paaudzēm"
Pulksten 12 - Zelta nomalē / On the Edge of Gold (2022)
Pulksten 14 – Degošā uguns / Burning Fire (2023)
Pulksten 16 – Vilku bars / Somewhat Wild (2023)
Pulksten 18 – Retrospekcija. Spožās lapas / Bright Leaves (2003)
Pulksten 20.30 – Stiprais vīrs no Burengas / The Strong Man of Bureng (2023)
Pulksten 22.30 - Vietas, kurās neesam / The Places from which We Are Absent (2022)

Svētdien, 28. aprīlī

Pulksten 11 – Dezertieri / Defectors (2023)
Pulksten 13 – Rosa Makelvija meistarklase ar Kristīni Briedi
Pulksten 15 – Retrospekcija. Kaut kāda saistība ar mūri / Something to Do with the Wall (1991)
Pulksten 17 – Flotācija / Flotacija (2023)
Pulksten 19 – Aurora (2023)
Pulksten 21 – Festivāla noslēgums. Spēlējot mirušo / Play Dead! (2023)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!