Foto: Publicitātes foto

13.jūnijā filma "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" pēc vairāk nekā 30 vasaras saulgriežiem beidzot iznākusi DVD formātā un tuvākajā laikā būs pieejama mūzikas ierakstu un grāmatu veikalos, kā arī Baltijas filmu interneta veikalā bestbaltic.lv, portālu "Delfi" informē Kinokluba pārstāvji.

Filma ir digitāli restaurēta, un DVD izdevums papildināts ar netipiski daudz papildu materiāliem – dokumentālo filmu par "Limuzīna" tapšanu "Filma kā dziesma", aizkadra bildēm no uzņemšanas laukuma, kā arī ar dokumentālo filmu par Lilitu Bērziņu, kura atveido Mirtantes lomu.

"Limuzīns Jāņu nakts krāsā" skatītāju aptaujās vairākkārt atzīta par visu laiku labāko latviešu filmu un ir iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Pateicoties režisora smalkajam humoram tā iemantojusi īpašu tautas komēdijas statusu un filmas dialogu fragmenti ir folklorizējušies, lai atkal un atkal tiktu citēti cilvēku sarunās.

Lai arī "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" uzņemts 1981. gadā, dokumentālajā filmā "Filma kā dziesma" redzams, ka režisora un aktieru atmiņās tā palikusi tik dzīva it kā būtu filmēta vēl tikai vakar. Intervijās ar režisoru un aktieriem tiek atklāti vairāki aizkadra noslēpumi, kuri nebūtu ienākuši prātā pat visrūpīgākajam skatītājam, kurš tekstus un kadrējumu jau zina no galvas.

"Kā šodien atceros filmēšanas laukumā toreiz valdīja troksnis un kliegšana. Sastāva komanda staigāja pa vidu, bļaustījās un šķendējās. Viss filmēšanas process bija ļoti dzīvīgs. Kur kadra malas, kur kas notiek – neko nevarēja saprast," atmiņās par "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" uzņemšanas procesu gremdējas režisors Jānis Streičs.

Brīvā gaisotne uzņemšanas laukumā toreiz ļāvusi aktieriem spēlēties ar izdomu un rezultātā radīt kadrus, kuri sākotnēji nebijuši paredzēti scenārijā. Taču šodienas skatījumā filma bez tiem nebūtu iedomājama un tieši šie brīži skatītāju atmiņās palikuši visspilgtāk.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!