Foto: Publicitātes foto
"Revolūcija notiek katru sekundi – katrā no mums, tikai to piefiksēt un ieraudzīt, aprakstīt, nosaukt vārdā varam ne uzreiz, bet pēc laika," savas jaunākās filmas "Timurs Novikovs. Nulles objekts" pirmizrādē Rīgā, sacīja krievu režisors Aleksandrs Šeins. Filma vēsta par Sanktpēterburgas pagrīdes mākslinieka, jauniešu elka, Viktora Coja un citu slavenu revolucionāru līdzgaitnieka Timura Novikova ietekmi uz Padomju savienības sabrukšanu.

Pēc režisora un daudzu pagrīdes mākslinieku domām, revolūciju Padomju savienībā izraisīja nevis ekonomiskas vai politiskas svārstības, bet tieši kultūras cilvēki, kuri atļāvās dzīvot autonomu dzīvi, ignorējot varas uzspiestos kultūras kanonus.

Bohēma apvienoja Pēterburgas māksliniekus kustībā, kas sabiedrībai atļāvās rādīt šokējošus avangarda mākslas darbus. Pārmaiņas cilvēku domāšanā, ko sekmēja jauno mākslinieku izdarības, noveda pie pārmaiņām Padomju savienībā, uzskata filmas varoņi. "Viss sadalās, mainās, pārvēršas, bet tikai kultūra paliek nedalīta kā viens vesels. Tai nav ne robežu, ne pieraksta," uzskata režisors.

Kā vēsta filmas veidotāju pārstāvji, "Timurs Novikovs. Nulles objekts" ir trešā Šeina filma sērijā, kurā režisors stāsta par unikāliem krievu māksliniekiem - sava laikmeta ikonām. Filma tapusi piecus gadus, tajā izmantotas unikālas video liecības un arhīva materiāli, portretējot gan filmas galveno varoni un viņa līdzgaitniekus, gan Padomju laiku un sabiedrību.

Daudzi no filmas varoņiem bijuši saistīti ar Latviju, tāpēc A. Šeins ir gandarīts, ka filmu izdevies parādīt arī Latvijā.

"Šo filmu sērija ir mēģinājums pastāstīt kopīgu, globālu civilizācijas vēsturi. Daudzi bija saistīti ar Latviju un esmu un pateicīgs, ka šo filmu varēju parādīt tieši Latvijā. Manā skatījumā tikai caur kultūru mēs varam izprast vēsturisko un globālo laika plūdumu," saka Šeins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!