Foto: Publicitātes attēli
"Zirneklis" (1991, rež. Vasīlijs Mass) varētu būt viens no retākajiem Latvijas nacionālā kino mantojuma dārgakmeņiem. Neskatoties uz savām kinematogrāfiskām īpašībām un vēsturisko nozīmi, šī filma, uzņemta Latvijas vēstures pārmaiņu laikos, palika neizdota un nepieejama plašai publikai, portālu "Delfi" informē filmas veidotāji.

Piektdien, 29. augustā, kinoteātris "K. Suns" kopā ar neatkarīgo kultūras projektu "Obskura" piedāvā iespēju izbaudīt šīs filmas pilnu versiju, kas būs pirmo reizi demonstrēta ar subtitriem latviešu un angļu valodās.

Filmas centrā ir jauniete Vita, kuru mākslinieks Alberts ir izvēlējies kā modeli Jaunavas Marijas portretam. Jau pēc pirmajiem pozēšanas seansiem Vitai sāk šķist, ka viņu vajā šausminošs zirneklis, un robeža starp fantāziju un realitāti tiek nojaukta.

Zirneklis ir "exploitation" un "arthouse" kino elementiem piesātināts darbs, kas vienmēr balansē starp glumo amoralitāti un baismīgo eminenci. Filma ir acīmredzami ietekmējusies no Eiropas kino, galvenokārt Poļu jaunā viļņa filmām, un ir arī tuva Žana Kokto pasakas "Skaistule un Briesmonis" poētiskai vīzijai. Kopā ar to "Zirneklis" ļoti labi raksturo pārmaiņu laika nestabilo sajūtu kolektīvajā apziņā, ka arī savulaik tas spēja piesaistīt pēc informācijas izsalkušo postpadomju skatītāju pamatinstinktus.

Filma tiks izrādīta arī 29. augustā, pulksten 19 Rīgas kinoteātrī "K. Suns".

Pērkot biļetes internetā, ieeja pasākumā ir 3,6 eiro un četri eiro pasākuma dienā pie ieejas. Ieeja seansā no 18 gadu vecuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!