Foto: Scanpix
Holivudā sarkanais paklājs jau atritināts, zeltītās "Oskara" statuetes nopulētas, vēl šis tas tiek piekrāsots un pielabots, žurnālisti ieņēmuši labākās vietas pie ieejas "Dolby" kinoteātrī, bet fotogrāfi sagatavojuši kameras kaujas gatavībā, lai fiksētu kinozvaigžņu ierašanos uz gada gaidītāko kino balvas pasniegšanu – 88. "Oskara" ceremoniju.

Jau ziņots, ka "Oskari" labākajam filmām, aktieriem, režisoriem un citiem kino profesionāļiem tiks dalīti 28. februārī. Zināms, ka ceremonijā uzstāsies amerikāņu rokgrupas "Foo Fighters" solists Deivs Grols. Taču uz skatuves kāps pagājušā gada "Oskara" balvu ieguvēji Morgans Frīmens un Džons Līdžends, filmas "Star Wars: The Force Awakens" ("Zvaigžņu kari: Spēks mostas") režisors Dž.Dž.Abramss, kā arī aktieri Saša Barons Koens un Henrijs Kavils.

Ceremonija tiešraidē tiks pārraidīta 225 pasaules valstīs. To vadīs aktieris Kriss Roks, kurš "Oskara" balvu pasniegšanu vadījis jau 2005. gadā.

Jau ziņots, ka visvairāk nomināciju saņēmušas filmas "The Revenant" ("Cilvēks, kurš izdzīvoja") – 12 kategorijās – un "Mad Max: Fury Road ("Trakais Makss: Skarbais ceļš") – 10 kategorijās.

Abas filmas pretendē uz gada labākās filmas titulu, līdzās kinolentēm "Bridge of Spies", "Brooklyn", "Room", "Spotlight", "The Big Short" un "Martian" ("Marsietis"). Plašāk par visām nominācijām lasi šeit!

Šīs ceremonijas lielākā intriga ir aktiera Leonardo Dikaprio iespējamais "Oskars", kuru viņš beidzot varētu saņemt par lomu filmā "The Revenant". Aktieris jau vairākas reizes bijis nominēts "Oskara" balvai šajā kategorijā par lieliskām lomam, tomēr pie zeltītās statuetes nav ticis.

Foto: Scanpix

Šogad "Oskara" balvas ceremonijā ierobežots pateicības runu garums. Saņemot apbalvojumu, uzvarētājiem atvēlētas vien 45 sekundes pateicības runai. Tā vietā, lai sauktu kolēģu un ģimenes locekļu vārdus, tie tiks demonstrēti uz ekrāna, un "Oskara" balvas laureāti varēs koncentrēties uz savu runu.

Tiešraidē "Oskara" balvu ceremonijai Latvijā varēs sekot līdzi kinoteātrī "Forum Cinemas", sākums plkst. 23.59.

Amerikas Kinoakadēmijas balva "Oskars" ir pasaulē ievērojamākais kino apbalvojums, ko pasniedz reizi gadā, akadēmijas locekļiem izvērtējot iepriekšējā gadā tapušās filmas.

Pirmā ASV Kinoakadēmijas balvas pasniegšana norisinājās 1929. gada 16. maijā viesnīcā "Roosevelt", Holivudā. Plaši pazīstamā izskata statuja, kā balva jau tika pasniegta pašā pirmajā ceremonijā, bet nosaukumu "Oskars" tā ieguva tikai 1939. gadā.

"Oskara" balvu rekords pieder filmām "Ben-Hur" (1959), "Titāniks" (1997) un "Gredzenu pavēlnieks: Karaļa atgriešanās" (2003), kas katra uzvarējusi 11 nominācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!