Foto: Kadrs no filmas

Ar pirmizrādi filmai par izcilo latviešu dokumentālā kino režisoru Juri Podnieku šī gada 1. martā kinoteātrī "Splendid Palace" tiks atklāts režisora Vitālija Manska rīkotais 4. Starptautiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga".

Filmu "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks" Jura Podnieka studijā uzņēmušas režisores Antra Cilinska un Anna Viduleja.

Jaunajā dokumentālajā filmā būs iekļautas intervijās, līdz šim nepubliskotos dienasgrāmatu ierakstos, foto un kino fragmentos atsegti radošās personības izaugsmes līkloči. "Juris Podnieks tieši un skaudri spēja runāt par laiku, sabiedrību, indivīdu un nāciju, meklējot atbildes uz sarežģītiem jautājumiem vēsturē un mudinot uz savas tautas pašapziņas celšanu," raksta filmas veidotāji.

Juris Podnieks (1950-1992) bija viens no ievērojamākajiem latviešu dokumentālistiem, izcils operators un vēlāk arī režisors. Viņš veidojis tādas filmas kā "Strēlnieku zvaigznājs" (1984), "Mēs/Soviets" (1989), "Krustceļš/Homeland" (1990), "Impērijas gals" (1991), kā arī starptautiski plaši izrādīto "Vai viegli būt jaunam?" (1986). Podnieks gāja bojā 1992. gadā 41 gada vecumā, noslīkstot Zvirgzdu ezerā.

4. Starptautiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga" šogad notiks 1. līdz 8. martam. Festivāla divās konkursa programmās – "Baltic Focus" un "Artdocfest Open" – būs iespēja noskatīties vairāk nekā 30 dokumentālās filmas. Skatītājus gaidīs arī vairāki īpašie seansi un trīs tematiskās programmas – "ArtDoc & ProArt", "Ukraina pāri visam" un "Miers kara laikā".

"Artdocfest/Riga" filmu seansi notiks tradicionālajās festivāla mājvietās – kinoteātrī "Splendid Palace", kā arī mākslas centrā "Zuzeum". Informācija par biļešu iegādi un seansiem būs pieejama festivāla "Facebook" un "Instagram" lapās, kā arī mājaslapā.

Jau ziņots, ka "Artdocfest" vairākus gadus notika kā atsevišķa sadaļa Rīgas Starptautiskā kinofestivāla programmā. Festivāls kā neatkarīga vienība pirmo reizi norisinājās 2021. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!