Foto: Publicitātes foto. LETA

Ceturtdien, 4. aprīlī, pulksten 17 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pirmā stāva izstāžu zālē tiks atklāta laikmetīgās mākslas autora Kriša Salmaņa izstāde "Bezdarbības māktie ziloņi".

Izstādes izpētes procesā mākslinieks tikās ar visdažādākajiem bibliotēkas speciālistiem – indeksētājiem, mākslas krājuma glabātājiem, grāmatniecības vēsturniekiem un citiem. Guvis ieskatu tās attālākajās krātuvēs, mākslinieks bibliotēku rāda kā spoguļu labirintu, kurā ceļā uz mērķi apmeklētāju vada bibliotekāru izstrādātie meklēšanas rīki.

Izstādes ieceri atklāj Krišs Salmanis: "Mūsu uzdevums bija radīt mākslas darbu par bibliotēkas informācijas sistēmām. Tādas ir vairākas, lielākoties elektroniskas, un tās labi darbojas. Taču mēs izvēlējāmies savu, ne visai skaidru sistēmu. Tā ir neefektīva, bet interesanta. Šajā izstādē ir daži atradumi." Izstādes ietvaros radītā spoguļu labirinta līkločus ietekmē gan Kriša minētie atradumi – UDK jeb universālās decimālās klasifikācijas ciparu valoda vai grāmatu pārvešanai lietotās banānu kastes –, gan pasaulē notiekošie procesi, kas nenovēršami atspoguļojas bibliotēkas darbā, piemēram, Preiļu konceptuālista Eināra Pelša kopoto rakstu sējums ķieģelis "Janka" un mūsdienu informācijas konflikti.

"Kriša Salmaņa bibliotēkas modelī redzam izaicinājumus un paradoksus, kas vilina atminēties argentīniešu rakstnieka Horhes Luisa Borhesa (1899–1986) stāstu "Bābeles bibliotēka". Bibliotēka ir nemitīgā kustībā, tā mainās līdzi pasaulei. Tās reģistros ienāk jauni priekšmeti, kādas grāmatas tiek norakstītas, kartīšu katalogi izzūd, jo rodas jaunas sistēmas, kā meklēt un atrast nepieciešamo. Bibliotēkā nekas nav perfekts, tā ir dzīva, mūžīga un cilvēciskām vājībām piepildīta," Kriša Salmaņa izstādi raksturo kuratore Anda Boluža.

Šī izstāde iekļaujas Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu ciklā, kas tiek veidots sadarbībā ar mūsdienu māksliniekiem. Šāds starpdisciplināras sadarbības modelis nosaka rezultāta eksperimentālo un neparedzamo rezultātu, ko iespējams skatīt un vērtēt gan autora daiļrades un Latvijas laikmetīgās mākslas, gan bibliotēku darba kontekstā. Ciklā iepriekš notika tekstgrupas "Orbīta" izstāde "Mūžības perspektīva" (2020) un Ivara Drulles izstāde "Sevišķi svinīgs vakars" (2022). Šogad cikla izstādes autors ir Krišs Salmanis, spilgts Latvijas laikmetīgās mākslas pārstāvis. Starp viņa pēdējā laika nozīmīgākajām personālizstādēm minama "Rūgts" "Kim?" laikmetīgās mākslas centrā (2023), kas izvirzīta "Purvīša balvai", un "Konstrukcija" galerijā "Alma" (2021). Par izstādi "Dziesma", ko Krišs veidoja kopā ar Annu Salmani un Kristapu Pētersonu izstāžu zālē "Arsenāls" (2015), tās autori saņēma "Purvīša balvu".

Izstādi varēs aplūkot bez maksas līdz 2024. gada 21. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!