Foto: Scanpix
Britu modernās mākslas galerija “Tate Modern” savā īpašumā iegādājusies daļu no slavenākā ķīniešu mākslinieka Ai Veiveja darba “Saulespuķu sēklas”, raksta ārvalstu prese.

Pazīstamā Londonas galerija no 100 miljoniem porcelāna saulespuķu sēklu, savā īpašumā ieguvusi aptuveni astoņus miljonus sēklu jeb mazāk kā vienu desmito daļu no visa darba oriģināla.

Darbs visā pilnībā "Tate Modern" Turbīnas zālē bija izstādīts 2011. gada nogalē un 2012. gada sākumā. Tomēr drīz pēc ekspozīcijas atklāšanas apmeklētājiem tika liegts staigāt pa izbērtajām sēklām, kā tas sākotnēji bija iecerēts, jo bija pamats bažām par pārlieku lielu putekļu daudzumu, kas varēu būt bīstams apmeklētājiem.

Katra saulespuķu sēkla ir roku darbs, veidota no Ķīnas karaliskā porcelāna.

Lai gan saulespuķu sēklu grauzšana ir visai populāra arī Ķīnā, pazīstamais mākslinieks darbu veidojis ar dziļu politisku nozīmi, atsaucoties uz bijušā Ķīnas līdera Mao Dzeduna biežo atveidošanu mākslas darbos kā sauli, bet tautu kā saulespuķes kas verās viņā.

Mākslinieks – disidents Ai Veivejs ir šobrīd pazīstamākais Ķīnas modernās mākslas pārstāvis. Viņš arī laikmetīgās mākslas žurnāla "ArtReview" aptaujā atzīts par mūsdienu ietekmīgāko mākslinieku pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!