Foto: AFP/Scanpix

Nīderlandē no Roterdamas mākslas muzeja ”Kunsthall” naktī uz 16. oktobri nozagti miljonus vērti 19. un 20. gadsimta modernistu darbi, to vidū Pablo Pikaso, Kloda Monē, Anrī Matisa un citu mākslinieku darbi. Nīderlandes policija medijiem atklājusi, ka kopā nozagtas septiņas gleznas, raksta ārvalstu prese.

Nozagta Pablo Pikaso glezna ”Arlekīna galva”, Kloda Monē ”Vaterlo tilts” un "Čaringkrosas tilts", Anrī Matisa ”Lasītāja baltā un dzeltenā”, Lusjēna Freida ”Sieviete ar aizvērtām acīm”, Pola Gogēna ”Sieviete pie atvērta loga” un 19. gadsimta holandiešu mākslinieka Meiera de Haana pašportrets.

Policija noliegusi iepriekš izskanējušo neoficālo informāciju, ka nozagto darbu vidū ir arī Vinsenta van Goga darbs. Precīza mākslas darbu vērtība netiek atklāta, taču eksperti lēš, ka visas gleznas ir mākslas tirgū ir ārkārtīgi dārgas.

Saskaņā ar policijas datiem, zādzība bijusi labi izplānota. Tā notikusi trijos no rīta pēc vietēja laika. Muzejā nostrādājusi signalizācija, taču, kad apsardzes firmas darbinieki un policisti ieradušies notikuma vietā, laupītāji jau paspējuši aizmukt. Policija pašlaik pēta videonovērošanas kameras ierakstus.

”Kunsthal” mākslas muzeja ēku projektējis arhitekts Rems Kolhass. Muzejam nav savas pastāvīgās kolekcijas un ekspozīciju. 7.oktobrī muzejā tika atklāta izstāde ”Avant-gardes”, kurā eksponēti darbi no ”Triton Foundation” privātkolekcijas. Muzeja divdesmitajai jubilejai veltītajā izstādē aplūkojami ap 150 izcilo 19. un 20. gadsimta meistaru darbi.

Otrdien pēc zādzības muzejs apmeklētājiem tika slēgts.

Šī zādzība tiek uzskatīta par vienu no pēdējos gados vērienīgākajām. Iepriekšējā skaļā zādzība notikusi šī gada janvārī no Atēnu Nacionālās mākslas galerijas, no kuras nolaupīja Pikaso gleznu un Pīta Mondriāna darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!