Turpinot portāla "Delfi" un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kopīgo projektu par 100 dārgumiem Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kā 38. dārgumu no muzejiem, eksperti piedāvā Pētera Karla Faberžē (Петер Карл Фаберже /Peter Carl Fabergé, 1846–1920) dibinātā "Faberžē nama" divas 19.-20.gadsimtu mijā no sudraba un kristāla darinātas pāra karafes un karafi – putnu, kas veidots 18.-19.gadsimtu mijā.

Faberžē dzimis Sanktpēterburgā, kur viņa tēvs, Pērnavā dzimušais Gustavs Faberžē, 1842. gadā bija atvēris nelielu juvelieru darbnīcu un veikalu. 1860. gadā Karls kopā ar vecākiem pārcēlās uz Drēzdeni, bet vēlāk atgriezās Pēterburgā un pārņēma tēva darbnīcu.

1882. gadā Karlam pievienojās jaunākais brālis Agatons (Агафон) un kopā ar viņu strādāja vairāk kā desmit gadus. Šis laiks uzskatāms par "Faberžē nama" bagātāko un radošāko periodu. Faberžē drīz vien pārspēja meistarībā savus sāncenšus un kļuva par Krievijas cariskās ģimenes pasūtījumu izpildītāju. Slavenās Faberžē "Lieldienu olas" bija Krievijas cara Aleksandra III ikgadējās Lieldienu dāvanas carienei Marijai Fjodorovnai, vēlāk šo tradīciju turpināja arī Aleksandra dēls cars Nikolajs II.

"Faberžē nams" darināja arī citus izsmalcinātus juvelierizstrādājumus: dzīvniekus, ziedus, rotaslietas, kā arī sadzīves priekšmetus – galda piederumus, pulksteņus, etvijas un citus. 20. gs. sākumā "Faberžē nama" filiāles tika izveidotas arī Maskavā, Odesā, Kijevā un Londonā.

Mākslas muzeja "Rīgas Birža" krājumā ir trīs unikālas Pētera Karla Faberžē veidotas karafes. Karafes veidotas no tonēta kristāla apakšdaļā, kam izstrādāta reljefaina virsma un sudraba augšdaļā. Karafes apskatāmas Mākslas muzeja "Rīgas Birža" pastāvīgajā ekspozīcijā Sudraba kabinetā.

Visus iepriekš aprakstītos muzeja dārgumus var apskatīt portāla "Delfi" īpaši izveidotajā tematiskajā arhīva sadaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!