Foto: AFP/Scanpix
Rumānijā aizturēti trīs šīs valsts pilsoņi, kuri tiek turēti aizdomās par līdzdalību Roterdamas mākslas muzeja "Kunsthall" apzagšanā 2012. gada oktobrī, kad no izstādes tika aiznesti vairāki pasaules glezniecības šedevri, raksta ārvalstu prese.

Rumānijas varas iestādes aptiprinājušās, ka notikusi operācija saistībā ar miljonus vērto gleznu zādzību Nīderlandē, taču sīkākus komentārus pagaidām nesniedz. Kur šobrīd varētu atrasties Pikaso, Monē, Matisa un citu mākslinieku darbi, informācijas nav.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 16. oktobrī agrā rīta stundā no modernās mākslas muzeja "Kunsthall", Roterdamā, Nīderlandē tika aiznesti septiņi 19. un 20. gadsimta mākslinieku darbi - Pablo Pikaso glezna "Arlekīna galva", Kloda Monē "Vaterlo tilts" un "Čaringkrosas tilts" (attēlā), Anrī Matisa "Lasītāja baltā un dzeltenā", Lusjēna Freida "Sieviete ar aizvērtām acīm", Pola Gogēna "Sieviete pie atvērta loga" un 19. gadsimta holandiešu mākslinieka Meiera de Haana pašportrets. Precīzas summas netika atklātas, bet eksperti lēš, ka gleznas mākslas tirgū maksātu vairākus simtus miljonu ASV dolāru.

Šī zādzība tiek uzskatīta par vienu no pēdējos gados vērienīgākajām. Iepriekšējā skaļā zādzība notikusi šī gada janvārī no Atēnu Nacionālās mākslas galerijas, no kuras nolaupīja Pikaso gleznu un Pīta Mondriāna darbu.

Drīzumā pēc zādzības tika publiskota informācija, ka noziegums saistāms ar narkotiku tirdzniecību un ar Beļģijā aizturētu banānu kravu, kurā bijis paslēpts kokaīns.

Foto: Oktobrī Roterdamā nozagtās gleznas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!