Foto: Arhīva foto

Amerikāņu investīciju fonda SAC Capital Advisors vadītājs un pazīstams mākslas darbu kolekcionārs Stīvens Koens par 155 miljoniem ASV dolāru iegādājies Pablo Pikaso gleznu "Sapnis" (1932), vēsta ārvalstu prese.

Līdz šim no tik lielas summas par mākslas darbu nav šķīries neviens amerikāņu mākslas darbu kolekcionārs.

Kā ziņo laikraksts "The New York Post", Koens "Sapni" ir nopircis slepus no Lasvegasas spēļu magnāta Stīva Vinna. "Stīvens gleznu nopirka kā dāvanu pašam sev. Šim pirkumam vajadzēja palikt slepenam izmeklēšanas dēļ, kas tiek veikta kompānijā SAC Capital," laikraksts citē kādu darījumā iesaistītu personu, kura vēlējās palikt anonīma. Šī gada 15.martā investīciju fonds SAC Capital piekrita izmaksāt ASV valdībai 616 miljonus dolāru, lai noregulētu apvainojumus finanšu mahinācijās.

Par gleznas pārdošanu Vinns ar Koenu ir vienojies vēl 2006.gadā. Taču jau nākošajā dienā pēc darījuma noslēgšanas Vinns pamanījās sabojāt Pikaso darbu - "spēļu barons", kurš sirgst ar perifērās redzes traucējumiem, demonstrējot "Sapni" draugiem, iebrauca tajā ar elkoni un audeklā uztaisīja caurumu.

Pēc šī negadījuma Vinns paziņoja - labi vien ir, ka gleznu sabojāja tieši viņš, nevis kāds cits, un apsolīja atjaunot Pikaso darbu, kuru 1997.gadā iegādājās par 48,4 miljoniem dolāru.

Pēc medijiem pieejamās informācijas gleznas jaunā īpašnieka Koena maciņā ir aptuveni 9,3 miljardu dolāru liela summa. Viņa privātajā kolekcijā ir gan Vincenta van Goga, gan Eduarda Manē, Pola Sezāna, Endija Vorhola, Demjena Hersta un citu meistaru darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!