Foto: DELFI

Pasaulslavenā ielu mākslinieka Benksija (Banksy) identitāte beidzot varētu būt atklāta vai arī tai vismaz izdevies pietuvoties, jo ir atrasta veca intervija, kurā viņš pats min savu personvārdu, raksta britu laikraksts "The Guardian".

2003. gada intervijā ar BBC žurnālistu tiek jautāts, vai Benksija īstais vārds ir Roberts Benks, uz ko mākslinieks atbild: "Tas ir Robijs."

Par Benksija patieso identitāti jau ilgu laiku tiek izteikti dažādi pieņēmumi. Tika spekulēts, ka aiz Benksija vārda slēpjas, piemēram, Roberts del Naja no grupas "Massive Attack" vai britu mākslinieks un mūziķis Nīls Bjukenens, taču neviens no minējumiem līdz šim nav guvis apstiprinājumu.

2008. gadā britu tabloīds "Daily Mail" publicēja materiālu, apgalvojot, ka Benksija īstais vārds ir Robins Guningems, bet mākslinieks to noliedzis.

Benksija īstais vārds varētu drīzumā tikt atklāts, jo tuvojas tiesas prāva, kurā mākslinieks tiek apsūdzēts kāda uzņēmuma reputācijas bojāšanā.

Benksija zīmējumi, kas nereti ir asi un ironiski komentāri par kādu sociālu vai politisku problēmu, ir ārkārtīgi pieprasīti visā pasaulē.

2022. gada novembrī Benksijs apgleznoja vairākas Ukrainas karā izpostītās ēkas Kijivā, Irpiņā, Borodjankā, Gorenkā un Hostomeļā. Tādējādi viņš pauda solidaritāti ar Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!