Foto: Publicitātes foto. "Luna Luna" 1987. gadā
Salvadora Dalī radīta spoguļistaba, Žana Mišela Baskjā apgleznots panorāmas rats, Roja Lihtenšteina labirints un Kīta Heringa karuselis – tieši tik fantastisks, pasaulslavenu mākslinieku radīts atrakciju parks "Luna Luna" apmeklētājiem vārtus vēra 1987. gadā Hamburgā, Vācijā. Kopš tā laika atrakcijas – mākslas darbi saliktā veidā bija noglabāti 44 konteineros noliktavā Teksasā, ASV. Teju pēc četriem gadu desmitiem, pateicoties repera Dreika un viņa kompānijas "DreamCrew" investīcijai, "Luna Luna" atkal ir aplūkojams, šoreiz Losandželosā.

"Luna Luna" – aizmirstās fantāzijas stāsts

Nevienam nevajadzīgas "Luna Luna" atrakcijas bija stāvējušas angārā Nokonas pilsētiņā, Teksasā, bet nu aizmirstās fantāzijas stāsts atkal ir nonācis pasaules mediju virsrakstos. "Luna Luna" sākums meklējams vēl 70. gados. Tā idejas autors un arī realizētājs ir austriešu mākslinieks, rakstnieks, mūziķis un aktieris Andrē Hellers (1947). "Luna Luna" ieceri viņš bija lolojis aptuveni 10 gadu. Tā iedvesma, protams, bija Vīnes Prāters – izklaides un atrakciju parks Leopoldštates rajonā ar milzu panorāmas ratu pie vārtiem.

Kā intervijā "The New York Times" stāsta mākslinieks, tolaik, 70. gados, viņa mērķis bija padarīt mākslu visiem pieejamu un izklaidējošu. "Vēlējos radīt tiltu starp avangarda māksliniekiem, kuri dažkārt bija mazliet snobiski, un normāliem cilvēkiem."

Pateicoties vācu žurnāla "Neue Revue" piešķirtajam finansējumam – 350 tūkstošiem ASV dolāru, Helleram bija iespēja uzrunāt vairāk nekā 30 dažādus pasaules nozīmīgākos radošos prātus piedalīties "Luna Luna" tapšanā un izstrādāt katram savu atrakciju. Viņa sarakstā bija ne tikai mākslinieki, bet, piemēram, arī džeza izcilība Mails Deiviss, komponists Filips Glass un rakstnieks Īzaks Baševiss Zingers.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!