Foto: DELFI
Beļģijā, Briselē, festivālā "Sculptura #2" tiks izstādīta latviešu tēlnieka Aigara Bikšes teju trīs metrus augstā koka skulptūra "Lauvene", kas sākotnēji bija radīta izstādei galerijā "Daugava", bet vēlāk eksponēta arī Latgales vēstniecībā "Gors" un bijusi aplūkojama pilsētvidē Rīgā, Mūkusalas ielā.

Aigars Bikše, kas pazīstams ar savām interaktīvajām skulptūrām un instalācijām publiskajās telpās, nereti ietver tajās vēsturiskas, kultūrspecifiskas un politiskas atsauces.

Skulptūra ataino lauveni, kura izliekusies dramatiskā kustībā virs būvgružu kaudzes. "Lauvene uzsver sievišķā spēka nozīmību, atzīšanu un novērtēšanu mūsdienu sabiedrībā. Lauvas heraldiskais tēls ir redzams Rīgas ģērbonī. Dzeltenā lauvene virs drupu kaudzes simbolizē kādas sistēmas beigas un spriedzi, ko rada pārmaiņas un jaunas, uz līdztiesību balstītas, sabiedrības veidošanās. Lauvenes tēls rosina domāt par pārmaiņām domāšanā un jauniem kolektīvās atmiņas tulkojumiem," par darbu saka mākslinieks.

Skulptūra "Lauvene" izveidota kokā, apgleznota. Skulptūras izmēri - 268x400x210 cm.

Foto: Reinis Hofmanis

Festivāls "Sculptura #2" Briselē norisināsies no 2024. gada 19. janvāra līdz 10. martam un pulcēs 38 māksliniekus no vairāk nekā 20 valstīm.

Festivāla mērķis ir veicināt daudzveidīgas tēlniecības izpausmes, rosināt dialogu, provocēt pārdomas un godināt laikmetīgās tēlniecības sasniegumus.

Aigars Bikše par dalību "Sculptura #2" saka: "Esmu pagodināts piedalīties šajā festivālā un esmu priecīgs izstādīt "Lauveni" mākslas cienītājiem Briselē. Šī skulptūra atspoguļo sievišķo spēku un izturību, un es ceru, ka tā rezonēs ar skatītājiem. Tāpat šobrīd Ukrainas kara kontekstā dzeltenā lauvene virs drupu kaudzes iekļūst jaunā interpretācijas telpā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!